Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckTäta bröstHudcancerKlimakteriet

Sveriges tystaste manifestation – häng på!

08 mar, 2012 
Knip och donera pengar till forskningen kring inkontinens!
Genom att knipa kan du både förebygga och bli botad från besvärande urinläckage. Här blir knipövningen dessutom en god gärning!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Knip och donera pengar till forskningen kring inkontinens!

Nästan hälften av alla svenska kvinnor drabbas någon gång av urinläckage, det visar en ny studie genomförd på uppdrag av TENA. Enligt samma undersökning är det få som tränar sina bäckenbottenmuskler kontinuerligt, och ännu färre som vågar söka råd om inkontinens.

Urinläckage uppstår vanligtvis i samband med graviditet, efter förlossning, vid övervikt och med stigande ålder. Knipövningar är det bästa sättet att förebygga eller bota urinläckage. Enligt studier av den norska professorn Kari Bö vid Idrottshögskolan i Oslo blir 70 procent av de som regelbundet tränar sin bäckenbottenmuskulatur hjälpta.

−  Fem minuters knipövningar om dagen kan förebygga och bota inkontinens, men undersökningen visar att få kvinnor tränar regelbundet. Det är viktigt att vi får till en beteendeförändring, säger Josefine Grandin, distriktssköterska och uroterapeut på SCA.

Annons

Hon rekommenderar kvinnor att knipa tre gånger i veckan för att bibehålla styrkan i muskulaturen. Den otränade kan uppleva stor skillnad redan efter några veckor, och vinner ofta fler fördelar än bara minskad risk för läckage.

– Kvinnor med vältränad bäckenbotten får starkare orgasmer, så det är ytterligare ett skäl att knipa, säger Josefine Grandin.

För att väcka uppmärksamhet kring en av våra mest tabubelagda folkhälsofrågor och sprida kunskap om hur kvinnor själva kan motverka urinläckage arrangerar TENA i samarbete med Karolinska Institutet ”Sveriges Tystaste Manifestation”, med start på Internationella Kvinnodagen den 8 mars.

Genom att delta i en kollektiv, digital knipövning på tena.nu/knipipausen kan kvinnor aktivt visa sitt engagemang och samtidigt stödja forskningen kring inkontinens.

För varje person som registrerar sitt deltagande skänks en krona till forskning om inkontinens. Summan går oavkortat till Kvinnoforskningsenheten, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge.

”Sveriges Tystaste Manifestation” pågår i tio dagar, till och med den 18 mars.

AV: Jennie Sandberg   BILD: Thinkstock

Annons