Sverige får kritik för vård vid endometrios: "Extrema brister"

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Flera experter menar att Sverige ligger långt efter när det gäller endometriosvård, enligt intervjuer som P4 Uppland har gjort.

– Det är mitt intryck att endometriosvården i Sverige har extrema brister, särskilt när det gäller kirurgin, säger Lone Hummelshoj som företräder den internationella organisationen World endometriosis society.

Läs också: Endometrios – 7 symtom som du inte ska ignorera

Endometrios innebär att det finns livmoderslemhinna på andra ställen i kroppen än i livmodern, vilket kan orsaka smärtsamma inflammationer. Det kan även orsaka cystor och bilda sammanväxningar mellan organ, och orsaka infertilitet. Intensiteten av endometrios och dess symtom kan variera och komma i skov – men ibland är den så aggressiv att kirurgi krävs.

Var tionde person som har mens beräknas har endometrios.

Läs också: Överläkaren om endometrios: Måste ta det på allvar

Flera av de kirurger och experter som har intervjuats lyfter fram Danmark som en förebild. Där får endast endometriosspecialister utföra endometrioskirurgi, jämfört med Sverige där man kan opereras i hela landet även av kirurger som inte är specialiserade på sjukdomen.

Matts Olovsson, endometriosspecialist på Akademiska sjukhuset i Uppsala, anser dock att operation alltid ska vara en sista utväg.

– Vi jobbar runt patienten och stödjer på olika sätt med bland annat fysioterapeuter och psykologer. Så vi försöker undvika kirurgi om det går att få ett bra behandlingsresultat utan, säger han till Sveriges radio.

Läs också: Christina: ”Endometrios blir hela samhällets sjukdom”

Foto: IBL

 

Redaktionens tips
Dela på: