Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Svårt att sova? Att ta igen sömnen tar tid

15 jan, 2010 
Det tar tid att ta igen förlorad sömn.
Att få för lite sömn under vissa perioder är inget ovanligt - men att ta igen den förlorade sömnen är inte lika enkelt som man tidigare trott, enligt en ny studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tidigare har man trott att om man hoppar över sömnen en natt så kan man ta igen det. Men det funkar inte på samma sätt som man tidigare trodde, säger Torbjörn Åkerstedt, professor på Karolinska institutets sömnforskningsinstitut till Svenska Dagbladet.

Det tar tid att ta igen en sömnbrist

Sover man mindre än sju timmar per natt bygger man upp en sömnbrist. De flesta människor korrigerar ju det här på helgen, men till exempel utbrända gör inte det. De har en mer permanent sömnbrist som byggs upp.

Den som sover dåligt under en längre period bygger upp en sömnbrist som kräver massor av vila för att man ska kunna återhämta sig helt, skriver Svenska Dagbladet.

Studien visar också att effekterna av förlorad sömn uppträder först flera timmar efter att man vaknat. Därför kan man känna sig pigg på förmiddagen men på eftermiddagen få så pass försämrad reaktionsförmåga att det till exempel är farligt att köra bil.

Av Anna Eriksson

Läs mer:

6 saker som garanterar bättre sömn

MåBra krossar 13 vanliga myter om sömn

Forskare: Glöm 8 timmars sömn – här är de nya direktiven 

 

Annons