Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Sugen på sex? Då biter myggen dig!

26 jun, 2013 
Mygg - därför bits de
Myggplågan har redan surrat igång. Lär dig vad de små blodsugarna tycker om och ogillar – så slipper du sönderstuckna sommarkvällar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

1 av 10 riskerar lite extra svärmeri på grillpartyt. Så vanlig är den genetiska sammansättningen som gör en människa oemotståndlig – ur en myggas perspektiv.

Myggor behöver blod för att säkra fortplantningen, och det är bara kvinnliga mygg som ägnar kvällarna till blodsugande aktiviteter. Men varför surras det lite extra kring vissa personer, medan andra inte besväras alls av kliande bett?

Sajten webmd.com har kartlagt myggornas favoritdofter och kommit fram till att kroppsstorleken spelar en avgörande roll. Ju större en människa är, desto mer koldioxid avsöndrar hon. En mygga kan känna koldioxiden från 50 meters håll, vilket innebär att din utandningsluft skapar en ständig måltavla kring din kropp.

Det är också en av anledningarna till att mygg hellre angriper vuxna än barn, helt enkelt för att koldioxidmängden är större bland storvuxna än hos små personer. Gravida har ofta en högre andningsfrekvens mot slutet av graviditeten, vilket sätter dem i riskzonen för fler bett än annars.

Personer som dessutom har hög koncentration av kolesterol på huden löper extra stor risk att bli bitna. Detta innebär dock inte att myggbettet ska ses om en indikation på högt kolesterolvärde, det kan lika gärna tolkas som att kroppen arbetar effektivt med att avlägsna skadligt kolesterol, menar forskarna bakom studien.

Även svett lockar till sig mygg, precis som de doftämnen vi avsöndrar när vi är sugna på sex.

BILD: Thinkstock

Annons