Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Studie: Blodprov kan förutse psykos

01 sep, 2020 
ledsen kvinna som sitter på golvet.
Nu har forskare vid Örebro universitet hittat ett sätt att förutsäga vem som riskerar att få en psykos – genom ett vanligt blodprov. Provet förutsäger också vilka av dem som kommer att drabbas av viktökning.
Annons

En psykos innebär att inte kunna skilja på verklighet och fantasi. Man kan till exempel höra röster som inte finns eller känna sig förföljd. Får man tidig behandling minskar risken för nya psykoser. Och nu kan forskare ha hittat ett sätt att förutsäga vem som kommer att få en psykos – genom ett helt vanligt blodprov.

Blodfetterna förändras innan en psykos

Forskare vid Örebro universitet har nämligen upptäckt att våra blodfetter förändras innan en psykos utvecklas. Det går alltså att förutsäga vilka personer som löper en risk att få nya psykoser och vilka av dem som riskerar att gå upp i vikt, vilket är en vanlig biverkan hos den som får en psykos.

Man har tittat på fetter i blodet både hos friska och personer i riskzonen för att utveckla psykos.

– Vi kunde visa att förändringar i blodfetterna föregår en psykos. Mätning av blodfetter kan användas för att identifiera de personer som har högst risk att utveckla en psykos, säger Matej Orešič, forskare i biomedicin vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Annons

Han har lett flera studier om kopplingen mellan omsättning av fett i blodet, viktökning och utvecklingen av psykoser. Studierna har utförts i samarbete med finska och brittiska forskare.

Kan förebygga viktökning hos drabbade

Nyligen har studier också visat att viktökning och insulinresistens är vanliga hos patienter med hög psykosrisk. Viktökningen är inte en följd av en ohälsosam livsstil och medicinering, utan hänger direkt ihop med själva psykosen. Forskarna hoppas att blodprovet kan användas även till att förebygga viktökning hos de drabbade patienterna.

Man vet inte exakt hur förändringen i blodfetter hänger samman med utvecklingen av en psykoser. En teori är att det beror på det så kallade endocannabinoidsystemet, ECS. ECS består av hormoner och signalsubstanser och har en skyddande funktion i kroppen. Vid schizofreni, som är den vanligaste typen av psykossjukdom fungerar inte ECS som det ska.

– Det behövs fler studier för att förstå vilken roll endocannabinoider spelar för psykoser och möjligtvis hitta nya behandlingar för psykossjukdomar, säger Matej Orešič.

Här kan du läsa mer om forskningen.

Foto: TT

Läs mer:

Här är personlighetsdraget som ökar risken för psykisk sjukdom

Mood Food – nya rön kring maten mot psykisk ohälsa!

12 sjukdomar som kan förändra din personlighet

Annons