Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstTBE

Smärtfri utan risk – allt du behöver veta om värktabletter

06 dec, 2017 
Tillhör du dem som undviker värktabletter till varje pris? Eller kickar du igång dagen med en brustablett även om du inte har ont? Det finns risker både med för lite och för mycket – vi förklarar varför!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Akut smärta, som ryggskott, migrän och benbrott, ska helst behandlas direkt. Annars finns det en risk att det uppstår ett smärtminne – ett slags snabbgenväg för smärtsignalen från kroppen till hjärnan. Med tiden kan den här signalen bli allt starkare och smärtan kronisk, visar forskning. Stoppar man den akuta smärtan minskar också risken för att man hamnar i en ond cirkel av återkommande smärta.

Läs också: Smärtdoktorn ger svar på vanliga frågor

– Man ska inte bita ihop och ha ont i onödan. Normal användning av receptfria värktabletter under kort tid är inte farligt eller beroende framkallande, säger MåBra-doktorn Gunilla Hasselgren.

Gel för lokal smärta

Går man omkring med obehandlad smärta, till exempel i en fot, finns också risken att man spänner sig, börjar halta och felbelastar någon annan del av kroppen i stället.

– Man ska inte vara rädd att ta en tablett i sådana lägen. Men man kan också välja att behandla smärtan lokalt med en smärtstillande gel. Det retar inte upp magen lika mycket som vissa värktabletter kan göra.

Annons

För det finns biverkningar även med receptfria värktabletter, och irriterad mage är bara ett exempel. Acetylsalicylsyra, som finns i bland annat Treo, och ibuprofen, som finns i Ipren, kan i höga doser ge magsår medan paracetamolet i Alvedon och Panodil kan gå hårt åt levern.

Läs också: Guide: Slipp värk och smärta – utan medicin

Har man druckit alkohol ska man alltså undvika paracetamol. En del fastnar också i vanan att börja dagen med en brustablett mot sin spänningshuvudvärk.

– Ofta rör det sig om värktabletter med koffein. Man upplever att de piggar upp på samma sätt som kaffe. Börjar man dagen med tabletter under flera veckors tid kan man känna ett slags abstinens sedan när man slutar med det, säger Gunilla Hasselgren.

Läkemedelsutlöst huvudvärk

Långvarig och daglig användning av tabletter mot huvudvärk kan till slut också utlösa huvudvärk. Fenomenet kallas läkemedelsutlöst huvudvärk.

Annons

– Men man blir inte beroende av receptfria värktabletter på samma sätt som av alkohol och droger, även om man kan känna någonting som påminner om abstinens när man slutar med dem.

Däremot kan man bli beroende av receptbelagda smärtstillande läkemedel, som Tramadol och Citodon. De innehåller ämnen som i kroppen omvandlas till morfin.

Läs också: Kropp & knopp: Så får du hjärnkoll på smärtlindringen!

– De här läkemedlen behövs ibland, de är effektiva mot smärta till exempel vid diskbråck eller om man brutit ett ben. Doktorer skriver ju inte ut dem för skojs skull och har man så ont att man knappt kommer ur sängen, ska man våga ta dem, säger Gunilla Hasselgren.

Se upp med dosen

Men hon poängterar att de alltid ska tas under en begränsad period och under uppföljning av läkare. Självklart ska man inte heller ta mer än doktorn har ordinerat eller blanda dem med andra värktabletter.

Orolig? Misstänker du att du äter värktabletter för ofta, i för höga doser eller kanske i onödan?

Annons

Läs också: Varningslistan: 15 vanliga kroppsbesvär vid stress

– För dagbok över när du har ont, vad du tar mot smärtan och hur mycket. Då är det lättare att se mönster.

– Om du ser att du tar mer värktabletter än du behöver, kan du vända dig till din vårdcentral. Ibland kan man hitta individuella lösningar och alternativ till tabletterna, sjukgymnastik är ett exempel, säger Gunilla Hasselgren.

 

Värktablettguide

Det är inte lätt att veta vilken tablett som hjäper mot vad och om den har biverkningar. För det finns skillnader. Här är en kortfattad guide som hjälper dig att hitta rätt receptfria hjälp!

Huvudvärk och migrän

De flesta receptfria tabletter är i stort sett likvärdiga, oavsett om de innehåller acetylsalicylsyra, ibuprofen eller paracetamol. Brustabletter har i regel en något snabbare effekt. Har man spänningshuvudvärk kan tabletter med koffein vara bra. Vid migrän rekommenderas ofta naproxen eller diklofenak.

Annons

Mensvärk

Framför allt rekommenderas naproxen vid mensvärk, men även ibuprofen kan lindra. Fördelen med naproxen är att effekten sitter i cirka tolv timmar, mot sex timmar för ibuprofen.

Tand- och ledvärk

Värk som beror på inflammation lindras bättre av acetylsalicylsyra och ibuprofen än av paracetamol. När det gäller stela, ömma leder kan nabumeton vara ett bra alternativ eftersom det är långtidsverkande.

Feber

Feber är kroppens sätt att bekämpa infektioner. Har man lätt eller måttlig feber behöver man oftast inte ta receptfria värktabletter som även är febernedsättande. Har man hög feber i samband med exempelvis influensa kan man ta sin vanliga värktablett.

 

Anna: ”Jag höll på att dö av värktabletterna”

Anna Thullnérs fastnade i ett missbruk av värktabletter.
Anna Thullnérs fastnade i ett missbruk av värktabletter men tog sig ur det.

Läs också: Anna: ”Jag höll på att dö av värktabletterna”

 

Annons