32-åriga mamman hemskickad sex gånger från akuten – hade hjärntumör

Rundik efter sin operation och med sin dotter

Rundik fick vid upptäckten av den fem centimeter stora hjärntumören opereras akut. Foto: Privat.

Småbarnsmamman Rundik, 32, från Västerås besökte vid flera tillfällen sjukhuset för problem med kraftig huvudvärk och upprepade svimningar och kräkningar. De trodde först att hon hade fått kristallsjukan. När hon senare insjuknade i covid-19 antog man att besvären hängde ihop med sjukdomen. När hon till slut fick genomgå en hjärnröntgen visade det sig att hon hade en fem centimeter stor tumör i huvudet.

– Kirurgen sa att de inte hade kunnat operera mig om jag hade kommit in en dag senare. Då hade det varit för sent, berättar Rundik för Aftonbladet.

Här är de 5 vanligaste cancerformerna som drabbar kvinnor under 50

Hemskickad från akuten flera gånger

Allt började hösten 2020 med en huvudvärk som inte ville ge med sig. Rundik tog värktabletter regelbundet, men det blev inte bättre. En morgon på väg till jobbet kräktes hon för första gången av smärtan, och under de kommande veckorna hände det allt oftare.

Vid totalt sex tillfällen åkte Rundik in till sjukhuset varpå man först trodde det var kristallsjukan, och senare att det hade att göra med covid-19 som hon mitt i allt smittats av. Men övningarna som skulle lindra symtomen hjälpte inte, snarare tvärtom, och Rundiks mående blev snabbt sämre.

Rundik med sin man och sin dotter

Maken Sorin och dottern Donna-Julia. Foto: Privat.

– I januari (2021) fanns hon inte kvar. Hon varken åt, drack eller kunde öppna ögonen. Jag fick känna på henne varje dag om hon hade puls, så illa var det, berättar Rundiks man Sorin för tidningen VLT, som tidigare rapporterat om fallet.

Cancern en dag från att kunna ta Rundiks liv

Det var också Sorins mamma som kom att bli räddningen för Rundik. Hon jobbar som undersköterska och rekommenderade dem att försöka kolla upp detta någon annanstans. Sorin körde sin fru till sjukhuset i Köping, där hon tilläts göra en MR-röntgen. Dagen efter opererades hon akut. Rundik och Sorin berättar att de är mycket besvikna på den vård de har fått och ärendet har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Rundiks bakhuvud och ärr efter operationen

Efter operationen. Foto: Privat.

– Jag önskar att jag kunde förstå varför man gör så med en person som hela tiden har samma symtom. Men det är obegripligt, säger Rundik.

Idag är Rundik på bättringsvägen och ser fram emot att få börja jobba igen.

Överläkaren: ”Är ett misslyckande”

Aftonbladet kontaktar också Håkan Carlsson, överläkare på medicinkliniken och chef för akuten i Västerås för en kommentar. Han menar på att fallet är ett misslyckande och att sådant här inte ska få hända.

Doktor Mikael: Då ska du ta din huvudvärk på allvar

– För en del sjukdomar är symtomen så diffusa att det kan bli en fördröjning i diagnostiken. Om det är vad som hänt här eller inte är för tidigt att säga. Men i efterhand är det helt klart att vi borde ha gjort en röntgen tidigare, säger han avslutningsvis i samma intervju.

Rundik kontaktad av flera som råkat ut för samma sak

MåBra kontaktade Rundik och frågade om även vi fick uppmärksamma hennes fall. Något blev hon glad för säger hon, då hon hoppas att hennes situation kan hjälpa till att belysa ett problem, som förhoppningsvis kan undvikas i framtiden.

– Jag har fått många inlägg på Messenger och på Instagram, från folk som gått igenom samma, varav flera på exakt samma sjukhus. Vissa har haft tur som mig, men de finns också de som haft otur och förlorat anhöriga, säger Rundik.

Källa: Aftonbladet, VLT
Foto: Privat

Utvald läsning