Slipp vinterdeppet med ljusterapi - i öronen!

För andra vintern i rad använder Riitta Palmén en smart liten ljusapparat för att hålla vinterdepressionen borta och energin på samma nivå som på sommaren.

Apparaten liknar en vanlig mp3-spelare. Skillnaden är att hörlurarna i stället för musik avger ett intensivt vitt ljus som har en välgörande inverkan på hennes humör och välbefinnande.

– Jag sätter ljuspropparna i öronen när jag slår mig ner vid frukostbordet med morgontidningen. Åtta minuters ljusbehandling per dag räcker för att hålla mig pigg och glad.

De senaste sex, sju åren har Riitta känt en ökande nedstämdhet under årets mörka månader.

– Jag är vanligtvis en social och glad person som gör massor av saker, tar sånglektioner, träffar människor och ägnar mig åt kulturella aktiviteter. Värme, ljus och grönska ger mig energi och glädje.

– På vintern blir jag en helt annan människa. Jag får typiska symtom på vinterdepression. Min energi avtar alltmer ju mörkare det blir. Ofta har jag klarat mig hyggligt fram till jul. Sedan har det bara blivit värre, ända fram till april månad. Mars har känts mördande, som om mörkret aldrig ville ta slut. Jag känner mig totalt olustig, vill inte gå ut, inte träffa människor, utan ligger bara i sängen och tänker negativa tankar.

Livet blev lättare

Riita har prövat många vägar för att mota depressionen.

– Jag har extra ljusa lampor hemma och på jobbet. Jag tränar mycket och tar D-vitamin i stordos, som ska ha bra effekt på nedstämdhet. En vår prövade jag även antidepressiv medicin en kort period.

Förra vintern läste Riitta en artikel om ljusterapiapparaten Valkee, som är resultatet av forskning vid universitetet i Uleåborg.

– Jag köpte den direkt. Varje morgon använde jag den till frukost, från november till april. Den vintern kändes livet lättare och jag slapp min depression. Även min omgivning tycker att jag mår mycket bättre.

Även den här vintern använder Riitta självklart ljusapparaten varje morgon till frukost.

– Åtta minuter per dag är en enkel bot mot vinterdeppet. Jag står helt enkelt inte ut med mörkret. För mig känns det naturligt att ljus kan bota depression.

Så hjälper ljuset

Var femte svensk har någon form av årstidsbunden depression, som beror på mörkret. Vår hjärna behöver ljus för att må bra. Hjärnan har ljuskänsliga receptorer som håller oss vakna. När soltimmarna blir färre hamnar dygnsrytmen efter, men vår sömncykel och tid för att vara vakna är fortfarande densamma. Resultatet blir att vi tvingas sova i otakt med vår dygnsrytm, vilket kan orsaka depression.

Vanliga symtom är ökad matlust, viktuppgång och sug efter socker och energirik mat. Man sover mer men är ändå extremt trött. Man känner ingen glädje och har svårt att koncentrera sig.

Boten är mera ljus via ögonen, genom andra ljuskällor än solen. Vad finska forskare nu upptäckt är att man kan få ljus även via öronen. På universitetet i finska Uleåborg har forskare sedan 2007 gjort studier på hur hjärnan tar upp ljus. I kliniska studier tillfördes ljus via öronen. Nio av 10 patienter med årstidsbunden depression upplevde att symtomen försvann helt efter fyra veckors behandling.

Ljusterapiapparaten Valkee är ett resultat av dessa studier. Ett så kallat LED-ljus levereras genom ett par små hörlurar via öronkanalen och vidare till hjärnan, som påverkas positivt.

Du kan läsa mer om Valkee här.

AV: Monika Brannäs

BILD: Nico Backström

Utvald läsning