Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Sex sjukdomar som stör din sömn

03 sep, 2013 
Att vakna på nätterna behöver inte alls vara farligt, oftast är det bara av något ljud stör oss. Många av oss vaknar dessutom till några sekunder på nätterna utan att ens veta om det. Men ibland kan vi vakna av medicinska orsaker, här är några av de vanligaste anledningarna.
Annons

Kramp i benen

Kan bero på dålig blodcirkulation eller att du äter kolesterolsänkande mediciner. Men det är också vanligt om du är gravid eller har tränat för hårt, i båda fallen kan vi få för lite kalcium och magnesium i kroppen – mineraler som hjälper musklerna dra ihop och sträcka ut sig.

Andnöd

Kan bero på en sorts nattastma som triggas igång när vi ligger ner och trycket på lungorna ökar. Hjärtproblem är också en möjlig orsak då hjärt- och lungfunktionerna hör ihop. En tredje möjlig orsak är sömnapné som gör att man slutar andas på nätterna. Andnöd bör alltid utredas hos läkare.

Huvudvärk

Kan bero på vätskebrist eller att du gnisslar tänder. Kommer huvudvärken vid samma tid varje natt är tandgnissel en trolig anledningen, det gör att vi spänner käkarna vilket, efter att vi sovit en stund, ger värk i huvudet. Har du druckit för lite kan det ge tryck på hjärnan då vävnaden runt hjärnan till stor del består av vatten, får den inte tillräckligt med vätska så krymper den.

Annons

Ryggvärk

Kan bero på att du sover på fel madrass vilket i längden ger problem eftersom ryggen ansträngs hela nätterna. Men det kan också bero på att du har inflammation i någon av ryggradens diskar, det brukar kännas extra mycket när man är stilla och därför kommer den riktiga värken på natten.

Svettningar

Kan bero på hormoner som är i obalans. Har du däremot druckit alkohol så är det troligtvis orsaken, det triggar svettproduktionen och vidgar blodkärlen i huden. Stresshormoner ger svettningar och för kvinnor är östrogenhormonerna viktiga för att hålla kroppstemperaturen i balans. I ovanliga fall kan svettningar hänga ihop med hjärtproblem och cancer.

Törst

Kan bero på att du sover med munnen öppen men det kan också vara ett tecken på diabetes. Vid diabetes får kroppen svårt att reglera vätskenivåerna då man får brist på nödvändiga hormoner. Höga sockerhalter i blodet triggar också igång törst.

Mer om sömn:

Alltid trött? De 7 vanligaste orsakerna!
En mörk natt förlänger livet
Sov gott med MåBra:s sömnskola

Källa: Daily Mail UK

Av: Sandra Hiort

Bild: Thinkstock

 

Annons