Se upp: 7 tecken på att du kan vara glutenintolerant!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Glutenintolerans, eller celiaki som det också benämns, innebär att du inte tål proteinet gluten som finns bland annat i vete, råg och korn. Detta kan leda till en rad diffusa symtom, som många inte alls kopplar till matallergi. Men se upp – gluten kan vara den verkliga orsaken till dina besvär.

Är du glutenintolerant? Här får du massor av glutenfria recept!

Här är 7 tecken på att du kan vara glutenintolerant:

1. Hudproblem

Torr hud som kliar och är irriterad kan i grunden bero på en känslighet mot gluten. Det är inte heller ovanligt att drabbas av blåsor, både på huden och i munnen. Vanligt är också små prickar eller knottror på baksidan av armen, ofta kallad ”kycklinghud”.

2. Värk i kroppen

Den som inte tål gluten får inte i sig tillräckligt med kalk, eftersom tunntarmen är inflammerad och inte kan ta upp all näring. Detta kan leda till benskörhet som även skapar värk i muskler och leder och en allmän känsla av att det gör ont i hela skelettet.

3. Trötthet

Om du äter gluten trots att du är intolerant är det inte ovanligt att känna sig ständigt trött, seg och utmattad. Det beror på att din kropp hela tiden måste kämpa mot glutenintaget, som den egentligen inte tål, och som i sin tur kan ge vitamin- och järnbrist.

Läs mer från allas.se: 11 oväntade anledningar till att du alltid är trött

4. Nedstämdhet

Att ha ont och känna sig trött leder lätt till dåligt humör och nedstämdhet, som kan påminna om depression. Även här kan orsaken vara blod- och vitaminbrist på grund av sämre järnupptag och låga halter av vitamin B12 och folsyra.

5. Huvudvärk

Återkommande och oförklarlig huvudvärk, eller till och med migränattacker, kan också vara en signal om att du är känslig mot gluten. Även koordinationsbesvär, det vill säga svårigheter att styra muskelrörelser, och illamående kan ha koppling till gluten.

6. Yrsel

Ett annat symtom är en allmän känsla av ostadighet i kroppen och dålig balans, som närmast kan liknas vid en ständig eller ofta återkommande yrsel.

7. Magbesvär

Ett av de vanligaste tecknen på glutenintolerans är förstås besvär med magen och tarmarna. Detta kan yttra sig i både diarré, uppblåsthet och förstoppning. Du kan också drabbas av minskad aptit, kräkningar och i förlängningen viktnedgång.

Läs också: Oväntade tecken på sköldkörtelbesvär

Av Margaretha Malmgren

Källor: supertastyrecipes.com och 1177.se

 

Är du glutenintolerant?

Få tips och hjälp med onlinekursen Gott & Glutenfritt!

– MåBra i samarbete med Tidningen Glutenfritt –

Efter att ha gått den här kursen kommer du att ha all kunskap och verktyg du behöver för att kunna leva ett normalt och bra liv, trots glutenintolerans.

DU FÅR…

● En inspirerande receptbank med 72 recept för vardag och fest.

● Experttips om gluten från dietisten Sofia Antonsson.

● Steg-för-stegfilmer där Anneli Andersson, känd från bloggen Glutenfria godsaker, visar hur du bakar saftiga bullar och bröd utan gluten.

● En stor mjölguide.

● Smarta knep för en härligare glutenfri vardag.

Kursen kostar 199 kr och du når den på dator, mobil och surfplatta. Du betalar tryggt och enkelt med Klarna eller faktura.

 

 

Redaktionens tips
Dela på: