Så yogar du bort dina rynkor och besvär

Karin Björkegren Jones rekommenderar yoga mot rynkor, vallningar och sömnproblem.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

 

Karin Björkegren Jones, yogalärare och författare till boken Yoga för livet – för kvinnor 40 plus, menar att man kan få bättre sömn, mer energi och bättre sexliv, hålla hormonsvängningar i schack och slippa urinläckage, med hjälp av yoga.

– Yoga är den bästa träningsformen. Det fungerar. Jag har sett så många kvinnor som har blivit av med sina besvär. Yogan stärker underlivet genom att öka elasticiteten i vaginan och hålla bäckenet på plats, vilket även motverkar inkontinensproblem. Även knipövningar är en viktig del av yogan, säger hon.

Andningen är A och O i yogan. Andas man ytligt och snabbt sätts stresshormonerna i gång, men vid djup, långsam andning aktiveras lugn-och-ro-hormonerna. Lär man sig att kontrollera sin andning kan man också dämpa klimakteriets hormonsvallningar och humörväxlingar och lindra sömnbesvär.

Så förändrar yogan kroppen

– Djupa andetag syresätter blodet och ökar blodcirkulationen och påverkar därför huden positivt. Och med en särskild antirynkyoga kan man träna musklerna i ansiktet. Men det handlar inte om att försöka se ut som 25 år igen. Yoga gör att man blir snällare mot sitt utseende. Man är stolt över vad kroppen kan klara, oavsett hur den ser ut. Om man är vig och stark spelar lite rynkor mindre roll.

Hur har yoga hjälpt dig?

– Yogan är ett verktyg som får mig att coola ner och tänka på ett annat sätt. Den har gjort mig fysiskt och psykiskt stark och gör att jag gillar mig själv bättre, vilket gjort sexlivet härligare.  Jag fyller 46 år och har aldrig ont i ryggen. För mig är yoga den bästa pensionsförsäkringen. Jag ser fram emot att bli en vig och stark gråhårig dam som kan stå på händerna, säger Karin Björkegren Jones.

Av Maria Hagström
Foto: Anneli Hildonen

Läs också:
Vinn boken Yoga för livet – för kvinnor 40 plus här!

I senaste numret av MåBra (nr 1, 2011) får du övningarna som minskar rynkor, lugnar hormonerna och ger skönare sömn.

Redaktionens tips
Dela på: