Så undviker du stressade "datorögon"

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev


Torra ögon, yrsel och dubbelseende eller värk i nacke, axlar eller huvud. Dessa är de vanligaste symtomen på CVS, berättar Carolina Blomberg, ögonläkare och företagsläkare i Örebro.

– Det är inte farligt på så sätt att man får bestående men eller att synskärpan förändras. Att nackbesvär är så vanligt hos dem som jobbar länge och ofta vid dator har en naturlig förklaring, säger Carina Blomberg.

När vi jobbar med vårt närseende aktiveras 36 olika muskler, från ögtas muskler till de i ryggen, och om skärmen är oskarp ökar spänningarna i just nacken.

Här är Carolina Blombergs bästa tips för att undvika besvären:

Ta korta pauser, vila ögonen genom att blunda och växla mellan att titta långt bort och nära.

Organisera ditt arbete så att du inte sitter alltför långa stunder vid datorn. Ha skrivaren på avstånd, gå och hämta utskrifter.

Växla arbetsställning då och då – pröva att stå upp när du talar i telefon eller talar med en arbetskamrat.

Ofta är det liten storlek på texten man läser på bildskärmen. Förstora gärna upp texten, men ändra inte skärmupplösningen, då kan tecknen bli oskarpa. Öka procenttalet för teckenstorlek i programmen i stället.

Genom att justera färgerna på skärmen kan bilden få bättre skärpa. Stora, mörka bokstäver på en ljus bakgrund fungerar bäst för att minska ögontrötthet.

Blinka ofta! Du behöver blinka 25 gånger per minut för att smörja ögonen.

Ögonrullning. En gång i halvtimmen: Luta huvudet bakåt och blunda. Rulla med ögonen så att hornhinnorna får en ordentlig rundsmörjning.

Arbetsbord och dator ska helst vara placerade så att ljuset från fönstret kommer från sidan för att undvika reflexer i skärmens yta.

Ta bort bländning med kepstricket: Sätt handen i pannan som om det vore en keps. Tycker du det blir behagligare så är du bländad.

Synavståndet till skärmen bör vara mellan 45 och 70 cm, för de flesta är 60 cm det bästa avståndet.

Höjden på bildskärmen är också mycket viktig. Så här enkelt ställer du in rätt höjd: Utgå från rak nacke och rikta blicken rakt framåt på skärmen.

Fäll ner blicken utan att böja nacken. Om skärmens höjd är rätt inställd ska din blick nu hamna mittpå skärmen.

Ransonera användning av plattor och smartphones, det adderar ansträngning för ögat. Du behöver vila dina ögon och din hjärna från dator och smartphone långa stunder under dagen.

Gå ut och få synintryck från naturen, om du bor i stad kan du alltid söka upp en park på hemvägen från jobbet. Titta på träd och vatten.

AV: Susanna Hauffman

BILD: Thinkstock

Mer innehåll från MåBra
Dela på: