Så stoppar du migränen - utan piller

Du kan bli av med migränen på naturlig väg.

Det finns läkemedel som hjälper, men det går även att bli av med värken på naturlig väg. Här har sajten MailOnline sammanställt tio sätt att bli av med och förebygga migränen utan piller.

1. Undvik dina ”triggers”

För dagbok några veckor för att se om du hittar något mönster i din värk. Går det att se ett samband mellan något du ätit eller gjort strax före anfallen, något som kan ha triggat igång dem? Det kan vara stress, mens eller livsmedel som choklad, rödvin och ost.

2. Ät mellanmål

Lågt blodsocker är en vanlig orsak till migrän. Därför bör du äta med jämna mellanrum och vara noggrann med frukosten. Det bör aldrig gå mer än 12 timmar utan mat.

3. Håll koll på kaffet

För mycket koffein kan trigga igång ett anfall. Försök byta till koffeinfria alternativ, eller håll dig till tre koppar vanligt kaffe varje dag.

4. Se upp för tillsatser

Vissa är känsliga för tillsatser som glutamat, aspartam, tartrazine, sulfit och natriumbensoat.

5. Tugga ingefära

Att tugga på en rå ingefärsrot kan lindra illamående som kan komma med ett anfall. Ingefära tycks även motverka inflammatoriska ämnen i hjärnans blodkärl, vilket skulle kunna förhindra nya anfall.

6. Satsa på lyckoämnen

Studier har visat att de som drabbas av migrän ofta har låga nivåer av signalsubstansen serotonin. Äter du proteinrik mat som kyckling, ägg, mjölkprodukter, bananer, fullkorn, nötter och frön kan du höja serotoninnivån.

7. Drick vatten

Uttorkning är en vanlig trigger. Du behöver 1-2 liter vatten per dag för att slippa svåra, utdragna och täta anfall.

8. Ät magnesium

För lite magnesium i kroppen tros hämma blodflödet och sänka blodsockret vilket kan trigga igång en migränattack. Sallad med färska gröna blad, tomatpuré, nötter, frön, fullkorn, bönor, ärtor, potatis, havre och jäst innehåller magnesium.

9. Prova på yoga

Yoga gör dig lugn, motverkar stress och kan få värk att släppa. Vissa ställningar är särskilt bra om du är stel i nacke och skuldror.

10 Undvik stress…

Försök att lära dig att slappna av i vardagen, och stressa inte upp dig i onödan. Andas djupt eller ta till avslappningsövningar om du känner att stressen börjar komma.

Har du något knep som du tar till när du får migrän? Dela med dig av dina tips här!

Bild: Thinkstock

Läs mer:

Ny enkel metod kan bota din migrän
Ny medicin mot migrän – utan biverkningar
10 frågor och svar om huvudvärk

Utvald läsning