Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Så slipper du baksmällan! Smarta knepen

30 dec, 2016 
Börja det nya året utan huvudvärk och andra otrevliga dagen efter-symtom. Så här gör du!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Nej, det finns inget magiskt piller som trollar bort baksmällan. Vill man slippa den, får man helt enkelt hålla sig till alkoholfritt. För alkohol är ett nervgift som kroppen kämpar med att bryta ner och då bildas diverse restprodukter som ger oss ”biverkningar”.

Läs också: 11 tecken på att du dricker för lite vatten!

Var hellre måttlig – och förebygga otrevliga följdverkningar så här:

  • Ät! Om du dricker på tom mage absorberas alkoholen snabbare. Därför är mat i magen ett bra sätt att skydda sig mot alkoholens mindre trevliga biverkningar.
  • Välj färglöst. Whisky, konjak, mörk öl och rött vin anses ge värre dagens efter-symtom än färglösa drycker. Vitt vin och ljus öl – i måttlig mängd, förstås – är bättre val, om du vill vara pigg dagen efter.
  • Varannan vatten. Den gamla klassikern är fortfarande gångbar, inte bara för att du undviker uttorkning. Främst handlar det om att du ju dricker mindre alkohol när du tar varannat glas vatten istället.
  • Skippa bubblorna. Om du väljer en alkoholfri dryck istället för varannan vatten, välj en som inte är kolsyrad. Kolsyrade drycker får alkohol att tas upp snabbare av blodet, vilket ökar risken för oönskade besvär.
  • Undvik feströkning. Cigaretter i kombination med alkohol är ökänt för att få dig att må ännu sämre dagen efter. Båda sakerna försämras din viktiga djupsömn, som du så väl behöver efter en nyårsfest.
  • Promenera gärna hem från festen, om du är bortbjuden. När du rör på dig ökar din ämnesomsättning och det skyndar på nedbrytningen av de biprodukter som bildas när din kropp gör sig av med alkoholen.
  • Drick ett par glas vatten innan du somnar.

Källor: Mayo Clinic, nhs.uk, webmd.com

 

Färgen på vinet avgör hur bakis du blir

rodvin

Läs också: Färgen på vinet avgör hur bakis du blir

Annons