Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Så skyddar du dig mot solskador i sommar

19 jun, 2010 
Annons

I nya numret av MåBra, som finns i butik från och med tisdag 22/6, ställer vi frågor om solning och solskador till Margareta Frohm-Nilsson, överläkare på Karolinska sjukhusets hudklinik. Här är några av frågorna och svaren.

  • Hur vet jag om jag har blivit solskadad?

– En brännskada är en skada på DNA och den kan man inte se med ögat. DNA-skadan kanske inte visar sig som hudcancer förrän 30 år senare. Generellt kan man säga att många pigmentförändringar, ytliga kärl och tidiga rynkor är ett tecken på att man har solat för mycket.

  • Kan huden reparera sig själv efter att man har bränt sig?

– Ja, i huden finns reparationsenzymer som kan laga en del skador. Men risken för att alla skador inte blir lagade ökar ju mer man solar.

  • Ökar hudcancerrisken om jag har bränt mig som ung? Kan jag i så fall skydda mig efteråt?

 Ja och nej. Risken för den farligaste hudcancerformen malignt melanom ökar om man har fått brännskador i barnaåren. Huden har ett minne och kommer ihåg skadan. När man har bränt sig är skadan alltså redan skedd. I vissa fall kan kroppen reparera den, i andra inte. Vem som senare utvecklar malignt melanom går inte att säga eftersom det handlar om mängden UV-strålning man utsatt sig för i kombination med hudtyp, gener och andra faktorer. Ibland kan det räcka med några få brännskador för att senare utveckla hudcancer. Andra kan få flera skador utan att drabbas.

Annons
  •  Jag älskar att sola och är slarvig med solskydd. Nu har jag fått massor av bruna prickar i olika storlek. Är det farligt?

–  Det behöver det inte vara. Det kan bara vara ett tecken på att du har solat för mycket.

  • Jag vill sola, men utan att få rynkor. Vad ska jag tänka på?

– Sol utan rynkor låter som en svår kombination. Allt solande åldrar huden. Vissa ”tål” mindre sol än andra, till exempel har vi sett att ljus hud åldras snabbare. Mina råd är: Sola sparsamt och använd hög solskyddsfaktor på sommaren. En bra fuktcrème hjälper inte mot rynkor och solskador, men den kan ge huden en bättre kvalitet och mer spänst.

  •  Jag har bränt mig riktigt rejält. Måste jag sluta sola det brända området nu?

– Fick du brännskadan för några veckor sedan ska du inte sola den. Var det däremot längre sedan kan du sola området, men försiktigt. Det är viktigt att undvika att bränna området igen. Skydda dig lite extra med kläder och solskyddsfaktor.

  • Jag har en pigmentskada som jag fått av solning. Finns det någon crème som hjälper?

– Det finns olika typer av pigmentskador, som lentigo (ålderssolfläckar) och melasma (pigmentfläckar). Vissa fläckar kan behandlas med kemisk peeling, andra med laser. Det finns också receptbelagda läkemedel som kan hjälpa ibland.

Av Vivvi Alström


Läs mer:
Vinn solsäkra produkter på vår tävlingssida.


Annons