Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Så reagerar kroppen när du fimpar för gott!

03 jan, 2012 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ligger ett nyårslöfte om att bli fri från rökning och pyr någonstans? Gör slag i saken, kroppen tackar dig redan efter 20 minuter!

Att skippa cigaretterna har mängder med hälsofördelar. Men visste du att din kropp reagerar inom en halvtimme efter du släckt din sista cigarett?

Efter 20 minuter

Redan efter 20 minuter sjunker blodtrycket och pulsen till det normala, samtidigt ökar kroppstemperaturen i händer och fötter till en normal nivå.

Efter 8 timmar

Kolmonoxid-nivåerna sjunker till det normala i blodet samtidigt som syresättningen av kroppen normaliseras. Nu har också andedräkten blivit som vanligt igen!

Efter 24 timmar

Varje cigarett påskyndar åldrandeprocessen, en trend som du just har avbrutit! Redan nu har du exempelvis minskat risken att drabbas av hjärtinfarkt.

Efter 48 timmar

Efter två dygn har ditt smak- och luktsinne förbättrats märkbart. De omåttliga nervändar som skadats av rökningen börjar reparera sig själva igen.

Annons

Efter 72 timmar

Dina luftvägar får lättare att andas och halsmuskulaturen slappnar av. Samtidigt förbättras lungkapaciteten och du kan lättare ägna dig åt fysisk aktivitet.

Efter 3 veckor – 3 månader

Blodcirkulationen har ökat ordentligt och det blir allt enklare att motionera. Din lungfunktion har dessutom förbättrats med upp till 30 procent.

Efter 1-9 månader

Nu besväras du allt mindre av hosta, trötthet, andfåddhet och nästäppa. Kroppens samlade energinivåer har ökat och nya flimmerhår växer ut i lungorna, det gör kroppen bättre rustad mot förkylningar.

Efter 1 år

Nu är risken att drabbas av hjärtkärlsjukdom halverad jämfört med förutsättningarna hos en person som fortfarande röker!

Källa: Lommelegen.no

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons