Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Så känns det att vara drabbad av coronavirus – David berättar från sjukhuset

21 feb, 2020 
AvMåBra
I ett facebookinlägg berättar David Abel hur det känns att vara sjuk i coronaviruset
Så här skriver David Abel, sjuk i coronaviruset, i ett uppmärksammat facebook-inlägg.
Annons

Brittiska David Abel och hans fru Sally är två av de tusentals passagerare som befann sig ombord på Diamond Princess, det kryssningsfartyg som blivit känt i media som en jättelik karantän för smittade av det nya coronaviruset COVID-19.

Både paret Abel och deras barn, som inte var med på båten, har figurerat i brittisk press med vädjan om att omvärlden behöver ta ansvar för de sjuka på båten. ”Det känns som världen glömt oss”, sa David Abel i ett inslag tv-showen Good Morning Britain. Media har löpande rapporterat om parets status, så även när de till slut testades positiva för coronaviruset.

Cirka 634 resenärer från båten uppges nu vara smittade, rapporterar Daily Mail.  Och i ett uppmärksammat facebook-inlägg berättar David Abel hur det känns att vara sjuk i COVID-19:

”Varje por i min kropp öppnades”

Efter att ha konstaterats smittade blev David och Sally Abel till slut evakuerade från båten via ambulans och efter ett par timmar under sjukhusvård postade David ett inlägg på Facebook:

Annons

”Vi anlände till sjukhuset för ett par timmar sedan. Vi åkte ambulans med sirener hela vägen. Utanför sjukhuset kände jag mig sjuk och svimmade nästan. Varje por i min kropp öppnades och jag fick åka rullstol till vårt rum”.

David Abel, som också har diabetes som försvårar hälsoläget. Nu väntar noggranna tester med bland annat röntgen och noga övervakning så att vi inte utvecklar lunginflammation, skriver han

Det här är coronaviruset

Förutom SARS och MERS-coronavirus som kan orsaka svår nedre luftvägsinfektion med komplikationer i flera organ, bland annat njursvikt, så ger infektion med övriga coronavirus milda förkylningssymptom, hosta, halsont och feber. I undantagsfall kan dock allvarligare sjukdomsförlopp med lunginflammation inträffa även för dessa coronavirus, men då framförallt hos de med hjärt-lungsjukdom, nedsatt immunförsvar eller hög ålder.

Så smittar corona-viruset

Mycket tyder på att viruset ursprungligen spridits från djur till människa. Troligtvis på en marknad i Kina, men ännu är inget fastslaget till hundra procent. Olika medier rapporterar även om att viruset ska ha kommit från ormar, och andra skriver att det är fladdermöss som är smittbärarna. I huvudsak tros smittspridning ske genom kontaktsmitta eller via luften från hostningar och nysningar.

Läs också:

Så länge kan coronaviruset leva utanför kroppen

Coronaviruset – här är allt du behöver veta

Annons