Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstTBE

Så kan någon annans bajs hjälpa dig ner i vikt

27 apr, 2016 
Gå ner i vikt med fekala transplantationer
En fekal transplantation, där bakterier från en frisk tarmflora överförs till en person som behöver återställa sin, används sedan tidigare för att bota infektioner. Nu har amerikanska forskare hittat ett nytt användingsområde, det kan också göra överviktiga människor smala.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Din vikt beror till stor del på genetiska förutsättningar, där bakteriefloran i tarm och mage är en viktig faktor. Färsk forskning tyder på att vår förmåga att förbränna det vi stoppar i oss till stor del är kopplat till de mikroorganismer som är aktiva i kroppen.

När forskare vid King’s Collage i London och Cornell University i USA analyserade tarmbakterierna hos 416 tvillingpar kunde de se att enäggstvillingarna hade fler likadana bakterier än tvåäggstvillingarna. Bland de deltagare med lägst BMI fann man den nyligen identifierade bakteriefamiljen christensenellaceae och drog slutsatsen att den kunde kopplas till ökad förbränning och därmed mindre risk för övervikt.

Bakterierna i bajset kan hjälpa människor

För att testa bakteriens hälsoeffekt provade man att transplantera den mellan möss, som då visade sig gå upp mindre i vikt än kontrollgruppen som inte fått någon transplantation.

Nu har man tagit studien till nästa nivå för att testa fekala transplantationer med samma syfte på människor. Under tre månader ska amerikaner med svår fetma få denna behandling, rapporterar Sveriges Radio. I USA finns sedan tidigare ”bajsbanker” där friska personer kan donera avföring som sedan används på utvalda sjukhus för att bota patienter.

Annons