Så kan någon annans bajs hjälpa dig ner i vikt

Gå ner i vikt med fekala transplantationer

Din vikt beror till stor del på genetiska förutsättningar, där bakteriefloran i tarm och mage är en viktig faktor. Färsk forskning tyder på att vår förmåga att förbränna det vi stoppar i oss till stor del är kopplat till de mikroorganismer som är aktiva i kroppen.

När forskare vid King’s Collage i London och Cornell University i USA analyserade tarmbakterierna hos 416 tvillingpar kunde de se att enäggstvillingarna hade fler likadana bakterier än tvåäggstvillingarna. Bland de deltagare med lägst BMI fann man den nyligen identifierade bakteriefamiljen christensenellaceae och drog slutsatsen att den kunde kopplas till ökad förbränning och därmed mindre risk för övervikt.

Bakterierna i bajset kan hjälpa människor

För att testa bakteriens hälsoeffekt provade man att transplantera den mellan möss, som då visade sig gå upp mindre i vikt än kontrollgruppen som inte fått någon transplantation.

Nu har man tagit studien till nästa nivå för att testa fekala transplantationer med samma syfte på människor. Under tre månader ska amerikaner med svår fetma få denna behandling, rapporterar Sveriges Radio. I USA finns sedan tidigare ”bajsbanker” där friska personer kan donera avföring som sedan används på utvalda sjukhus för att bota patienter.

Så påverkar magbakterierna hur mycket du väger


Din tarmflora har stor inverkan på ämnesomsättningen och kan till och med styra vilken diet som passar dig bäst.
Läs mer: Bakterierna styr din vikt – så funkar det

Källor: SVT Vetenskap, sr.se

Utvald läsning