Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Rekordmånga fall av TBE trots att fler vaccinerar sig

25 aug, 2017 
AvHelena Sjögren
Aldrig förr har så många fall av TBE rapporterats in i Sverige. Samtidigt väljer allt fler att vaccinera sig mot den fästingburna sjukdomen. "Men sommaren är inte slut än så vi vet inte vad siffran kommer att sluta på för hela året", säger Linda Trönnberg, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till SVT.
Annons

Trenden är tydlig. Sedan mitten av 1990-talet har antalet fall av TBE ökat kraftigt i Sverige.

TBE är en virussjukdom som sprids via fästingar. De flesta får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar. Men upp till var tredje person drabbas av hjärnhinne- eller hjärninflammation, skriver 1177.

I slutet av sommaren 2017 har 160 fall rapporterats in till Folkhälsomyndigheten, enligt SVT Nyheter. Det kan jämföras med totalt 94 fall under hela 2016. Flest fall har rapporterats in i Stockholms län, följt av Västra Götaland och Uppsala län.

Läs också: Hur skyddar jag mig mot fästingar? Här är svaret!

Folkhälsomyndigheten kan i nuläget inte svara på varför antalet TBE-fall ökat så kraftigt.

Myndigheten tror att det varmare klimat i kombination med att människor rör sig allt mer ute i naturen kan spela in. En annan förklaring kan vara att diagnostiken har förbättrats och att fler fall därför upptäcks.

Annons

Fler vaccinerar sig

Men samtidigt som antalet TBE-fall ökar väljer också allt fler att vaccinera sig mot sjukdomen.

Lars Lindquist, adjungerad professor på Institutionen för medicin på Karolinska institutet, säger till SVT att det är anmärkningsvärt att antalet smittade ökar trots att allt fler väljer att vaccinera sig.

Läs också: Fästingar: Så gör du om du blivit biten

Eftersom vaccin är enda sättet att skydda sig mot TBE rekommenderar Lars Lindquist alla som riskerar att exponeras för sjukdomen att vaccinera sig. Den som är osäker kan alltid ta kontakt med sin vårdcentral.

– Om man regelmässigt är i områden där det finns mycket TBE bör man vaccinera sig, men om man bara sitter på Hötorget i Stockholm och rullar tummarna behövs det inte, säger Lars Lindquist till SVT.

Läs också: Borrelia – så lär du dig att upptäcka smittan i tid

Förutom TBE kan fästingar även sprida sjukdomen borrelia. I nuläget finns det dock inget vaccin mot borrelia.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Louise: Borrelian har gjort mig tacksam och ödmjuk

Läs också: Louise: Borrelian har gjort mig tacksam och ödmjuk

 

Annons