Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Regeringen satsar halv miljon på ökad ME-kunskap

07 maj, 2018 
Socialstyrelsen ska kartlägga kunskapen kring sjukdomen ME.
Kunskapsnivåerna kring den kroniska trötthetssjukdomen ME är för låg – både i sjukvården och hos försäkringskassan. Det anser regeringen, som nu satsar en halv miljon på att göra läget bättre för 40 000 drabbade svenskar.
Annons

Omkring 40 000 svenskar tros lida av den kroniska sjukdomen ME/CFS, kroniskt trötthetssyndrom. Men kunskapen kring sjukdomen är trots detta väldigt låg – det anser i alla fall socialminister Annika Strandhäll (S).

– Kunskapsläget är många gånger för lågt, vårdpersonal jag träffar känner att de inte kan ge rätt stöd till patienterna. Det vill regeringen göra något åt, det här är en viktig start på det arbetet, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmedelande.

Socialminister Annika Strandhäll (S).
Socialminister Annika Strandhäll (S).

Nu har regeringen gett i uppdrag åt Socialstyrelsen att se över kunskapen (och bristen av den), och till sin hjälp får myndigheten 500 000 kronor att använda under ett år.

Läs också: Smärtläkarens positiva besked om ME: ”Kommer att botas”

– Jag besökte nyligen Stora Sköndals neurorehab, som är en av få platser i landet med expertkompetens. De upplever en mycket ansträngd situation där de efterlyser mer kunskap hos fler inom vården. Även bland annat Läkarförbundet har efterlyst mer kunskap, säger Annika Strandhäll.

Annons

ME/CFS är en förkortning för myalgisk encefalomyelit och engelskans ”chronic fatigue syndrome”, men i vanligt tal kallas sjukdomen ofta bara för ME. Åtta av tio fall av ME börjar med en infektion i kroppen och ett av de vanligaste symtomen för sjukdomen är PEM, Post-Exertional Malaise. Det innebär att ansträngningar utöser en enorm utmattning, såväl fysisk som mental, som kvarstår under en lång period, för vissa i dagar, för andra i veckor eller månader.

Sjukdomen räknas som kronisk, och få får tillbaka sin funktionsförmåga som de var innan sjukdomen bröt ut. En fjärdedel av ME-patienterna är så sjuka at de är bundna till sina hem.

Läs också: Vanja Persson lever med ME: ”Som en evig dvala”

Riksförbundet för ME-patienter (RME) räknar med att omkring 40 000 svenskar är drabbade, men några exakta uppgifter finns inte idag.

Exakt vad det är som utlöser ME vet man inte idag, men världshälsoorganisationen WHO klassar sjukdomen som en neurologisk sjukdom.

Socialstyrelsens uppdrag är nu att utifrån en analys av befintlig kunskap kring kronisk trötthet bedöma huruvida det finns möjligheter att bättre stödja hälso- och sjukvården så att ME-sjuka patienter kan få bättre vård.

Resultatet ska redovisas senaste den 31 december i år.

Källa: Regeringskansliet, Vad är ME?  Foto: IBL

 

Annons