Test: Mandlar vs pommes frittes i en månad – detta händer i kroppen

pommes frittes, en mage, mandlar

Låter inledningsvis som en helt galen, och kanske onödig, studie? Hur många äter det ena eller det andra i en månad i sträck? Säkert inte många, men resultaten säger ändå någonting om hur bra vår kropp är! För det mesta verkar den hålla sig frisk och i god form, oavsett vad vi äter – så länge det inte blir till en regelrätt vana. Detta tyder studien nyligen publicerad i The American Journal of Clinical Nutrition på.

Se också: 5 tips för en hälsosam ämnesomsättning – oavsett ålder

5 tips för en hälsosam ämnesomsättning – oavsett ålder
0:47

Efter reklamen: 5 tips för en hälsosam ämnesomsättning – oavsett ålder

(0:47)

Slå på ljud

Så utfördes studien – och så blev resultaten

Under en månads tid åt strax över 100 personer åt 300 kcal i pommes frittes varje dag, medan 58 personer åt en lika stor mängd (sett till kalorier) i mandlar. I övrigt ombads deltagarna att fortsätta sitt liv och sina vanor som vanligt. Värden på de medverkande togs innan och efter experimentet var över.

Resultaten av studien visade på att det inte gick att se några genomgående negativa hälsoaspekter på gruppen som åt pommes frittes, jämfört med hos de som åt mandlar. Generellt gick de som åt pommes upp lite mer i vikt (0.49kg) jämfört med mandelätarna (0.10kg), men det var heller inte signifikant för hela gruppen.

Ingen fara att unna oss det vi gillar

Det vi kan lära oss av studien, enligt forskaren och professorn i allmän hälsa David B. Allison, är att en balanserad kost är bra – och att det inte är så farligt som vi kanske kan tro att unna oss sådant som vi gillar.

– Om du gillar mandlar, ät mandlar. Om du gillar potatis, ät potatis. Men överät inte heller, säger han i publiceringen.

Melissa Majumdar, legitimerad dietist och specialist på fetma och övervikt, håller med.

Allt handlar om balans

– Den här studie bekräftar det som dietister och nutritionister redan vet – att all typ av mat kan vara ok. Vi kan äta mandlar, pommes frittes, kål och kakor, säger hon och fortsätter:

– Konsumtionen av det ena livsmedlet eller undvikandet av ett annat är inte det som utgör en hälsosam kosthållning.

Samtidigt uppmanar hon inte folk att tolka resultatet som att det är "fritt fram".

– Pommes frittes äts ofta ihop med annan näringsfattig mat med mycket fett, vilket inte bör konsumeras dagligen, men som kan passa i en annars balanserad kosthållning.

Källa: WebMD
Foto: TT

Utvald läsning