Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Pollen eller förkylning – här är symtomen!

08 mar, 2019 
Förkyld eller allergisk mot pollen?
Nysattacker och snuva? Det behöver inte vara förkylning, det kan vara pollenallergi. Och det är bra att ligga steget före och börja behandla den redan nu!
Annons

Så fungerar korsallergiBrand logo
Så fungerar korsallergi

Pollensäsongen väntar runt hörnet. Om du bor i södra Sverige kan du få allergibesvär redan nu i mars. Att man reagerar på pollen från till exempel björk, al eller gräs och gråbo beror på att kroppens immunsystem felaktigt tolkar pollen som som en farlig inkräktare. Kroppen försvarar sig med att utsöndra histamin – och det är det som gör att man får allergiska symptom.

Vanliga symtom på pollenallergi:

  • kliande och röda ögon
  • snuva
  • nysningar
  • nästäppa
  • nässelutslag
  • andningsbesvär
  • trötthet

Man räknar med att runt 25 procent av den vuxna befolkningen i Sverige har pollenallergi. Varför vissa reagerar med allergi men andra inte, vet man inte. Troligen spelar ärftligheten en roll.

Eftersom symtomen vid pollenallergi påminner om en vanlig förkylning är det inte alltid lätt att veta vad som är vad. Men det finns några tumregler.

 Skillnaden mellan pollenallergi och förkylning

Grundregeln är att en vanlig förkylning oftast går över inom en vecka, medan pollenallergi håller i sig betydligt längre. Vid pollenallergi får man oftast regelrätta nysattacker då man nyser flera gånger i sträck och näsan rinner. Vid förkylning nyser man mer sporadiskt och det som kommer ut ur näsan är mer trögflytande. Vid allergi har man klåda i halsen, vid förkylning har man ont i halsen. En annan skillnad är att man vid pollenallergi inte har feber, vilket man kan ha när man är förkyld. Förkylning är inte heller lika irriterande för ögonen som pollenallergi.

Annons

Om du tror att du lider av pollenallergi är det bra att börja behandla sig redan några veckor innan den värsta pollensäsongen bryter ut. Det är med andra ord smart att bunkra upp redan nu. På apotek finns bland annat näskortison, ögondroppar och flera olika typer av antihistamintabletter, bland annat sådana som inte har trötthet som biverkan.

Håll koll!

pollenrapporten.se eller på pollenkoll.se kan du se pollenprognosen just där du bor. Pollenkoll finns även att ladda ner som app till mobilen.

Läs mer:

Allergiker? Så lurar pollen ditt immunförsvar

Lindra pollenallergi naturligt

Pollenallergi? 7 tips för att klara dig genom säsongen

 

Annons