Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

P-piller kan orsaka ögonsjukdom

27 nov, 2013 
P-piller är ett av de vanligaste preventivmedlen i Sverige – men det finns både för- och nackdelar med användningen av dem. En nackdel är ökad risk att drabbas av ögonsjukdomen grön starr.
Annons

Nedstämdhet, huvudvärk och acne är tre vanliga och kända biverkningar av p-piller. Nu har forskare vid Kaliforniens och Dukes universitet sett ett samband mellan p-piller och ökad risk för ögonsjukdomen grön starr eller glaukom.

Kvinnor som använt p-piller i tre eller fler år visade sig ha dubbelt så stor risk att drabbas av grön starr än kvinnor som inte använt p-piller alls eller bara under två år. Tidigare studier har visat att östrogennivån kan ha ett samband med risken för grön starr. Men eftersom den här studien inte tog hänsyn till vilka p-piller de deltagande kvinnorna använde vet inte forskarna om östrogenet är orsaken.

Ingen orsak för att sluta med p-piller

Även om ett samband finns menar forskarna att du inte behöver sluta med dina p-piller. Se bara till att göra regelbundna synundersökningar och skulle synen en dag vara suddig, uppsök en läkare direkt!

Fakta om grön starr

Grön starr, eller glaukom, angriper synnerven genom att dess nervtrådar försvinner. Sjukdomen drabbar oftast äldre och leder till en långsamt fortskridande synnedsättning. Än finns inget botemedel, men med tidig behandling går det att sakta ned sjukdomen.

Kaffedrickande också orsak till grön starr

En tidigare studie har visat att det också finns ett samband mellan kaffe och ökad risk för grön starr. Läs mer här.

Källa: Prevention

AV: Izabella Falck

BIlD: Thinkstock

Annons