Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

8 allergier du inte visste fanns

01 maj, 2016 
Joel Linde
I Sverige är vi vana med björk, gråbo- och pollenallergi, men här är 8 allergier som är betydligt mindre vanliga, och knappt kända för andra än dem som har dem.
Annons

Mycket av det vi talar om som allergier är i själva verket överkänslighet mot ett visst ämne som i de flesta fall leder till hudutslag och svullnader. Urtikaria, eller nässelfeber, ger utslag som ser ut som de man får av brännässlor – vita förhöjningar i huden, ofta med rodnader omkring.

Här är åtta ämnen och aktiviteter som kan skapa utslag och allergiska reaktioner.

Träning

För somliga är träning på riktigt nästan outhärdligt. De kan få stora utslag när de tar ut sig fysiskt, men även av värme eller emotionell stress. Kroppen kan då reagera med en anafylaktisk reaktion som varar i ungefär en timme.*

Vatten

Detta är en väldigt ovanlig form av allergi som gör att huden reagerar i kontakt med vatten. I värsta fall kan personer med vattenallergi inte ens duscha i vanligt vatten, men för det mesta är det snarare orent vatten med till exempel hög klorhalt eller med spår av kemikalier som irriterar huden.*

Annons

Mobiltelefoner

Material som nickel, krom och epoxi kan orsaka hudutslag på personer med kontaktallergi. Vissa av materialen förekommer i produkter som vi gärna sätter i direkt kontakt med huden, till exempel mobiler, vilket gör att en känslig person kan få ordentliga utslag av att använda sin lur.

Tajta byxor

Det är inte alltid superskönt med kläder som sitter åt för mycket, men personer med tryckallergi, eller fysikalisk urtikaria, kan till och med få ordentliga utslag av tajta kläder eller annat tryck.

Spermier

Vissa människor är allergiska mot sädesvätska, vilket kan göra att deras könsorgan sväller upp, blir rött och börjar klia efter samlag. Det är äggviteämnena i sädesvätskan som orsakar utslagen på huden eller i slemhinnorna. I värsta fall kan det leda till allvarliga allergiska reaktioner som kallas för anafylaxi.

Öl

Egentligen är det inte konstigare än att vara allergisk mot andra livsmedel, men extra oturligt för dem som gillar öl. Om du är allergisk mot till exempel korn, humle eller gluten kan vanlig öl ge dig utslag på huden, svårt att andas och orolig mage.

Annons

Kyla

Det är visserligen många som inte trivs i kylan, men om du har köldallergi, eller köldurtikaria, kan du få ordentliga hudutslag om du utsätts för kyla. Känsliga personer kan också svullna upp i halsen om de dricker kalla drycker. I värsta fall skulle den allergiska reaktionen kunna bli dödlig om en känslig person skulle kylas ner hastigt genom att till exempel hamna i kallt vatten.*

Vibrationer

Det är ovanligt, men det händer att personer får allergiska reaktioner när de utsätts för vibrationer, till exempel när de klipper gräset eller arbetar med andra maskiner. En reaktion kan ge svullnader och utslag.*

*Kallas för allergier men är i själva verket urtikaria, eller överkänslighet mot ett visst ämne.

Källa: Astma- och allergilinjen

Annons