Ser du sicksack-mönster? Det kan vara ögonmigrän

Mönster framför ögonen kan vara migrän.

FRÅGA: Jag har vid några tillfällen fått ett runt, starkt flimrande sicksack-mönster i synfältet. Första gången det hände blev jag livrädd. Sedan fick jag höra av en vän att det är ögonmigrän. Jag har inte sökt läkare eftersom det här brukar försvinna av sig självt efter tio-tjugo minuter. Nu tycker jag att flimret kommer oftare. Kan det vara något annat än ögonmigrän och är det farligt?

/Gabriella

”Det kommer ingen huvudvärk efteråt”

SVAR: På din beskrivning låter det som typisk och ofarlig ögonmigrän. Det kallas för ögonmigrän eftersom man utgår ifrån att det är samma mekanismer i hjärnan som är påverkade som vid migrän som ger huvudvärk. I vissa fall har man precis samma fenomen med mönster som rör sig i ena eller båda ögonens synfält innan man får sin huvudvärk.

När det gäller ögonmigrän stannar det alltså bara vid förebudet, och det kommer ingen huvudvärk efteråt. Många kan förstås få migrän utan den här förvarningen, auran, med flimmer och suddiga partier i synfältet.

Migrän kan förklaras med att man har en ökad känslighet i vissa delar av nervsystemet och elasticiteten i hjärnans blodkärl – man reagerar då lättare på förändringar i pulsationer och i synnerhet om man har sovit dåligt eller är stressad. Det är vanligare att kvinnor får migrän, och det kan även finnas förklaringar till att migrän utlöses på grund av hormonella växlingar i kroppen.

Eftersom du tycker att ögonmigränen kommer oftare bör du i första hand fundera på hur livet ser ut just nu, om du sover för lite eller om du har det för stressigt, och agera utifrån det. Om du ser andra kopplingar som att det kommer när det är mycket ljust eller liknande kan du försöka undvika sådana situationer eller använda solglasögon ute.

Migränmediciner brukar inte rekommenderas, men kommer ögonmigränen allt oftare kan du söka för en kontroll av blodtryck och kanske pröva läkemedel som vi i dag använder för att förebygga migrän. Men se alltså först över om du själv kan se till att få tillräckligt med återhämtning både vad gäller sömn och eventuell stress just nu.

/Gunilla Hasselgren

Läs mer:

Ställ dina frågor om kroppen till MåBra:s läkare Gunilla Hasselgren

Blir man verkligen sjuk av övervikt? Läkaren svarar

Läkaren svarar: Detta bör du veta innan du tar melatonin

Utvald läsning