Nytt test kan mäta risk för lungcancer

Nytt test för lungcancer.

Att rökare och före detta rökare löper större risk att utveckla lungcancer är ingen nyhet. Men nu har forskare uppfunnit ett test som kan visa vilka som har allra störst risk att drabbas.

Det är forskare vid Köpenhamns universitet som tagit fram testet. Man har vetat sedan tidigare att rökning förändrar arvsmassan, framförallt genom att minska metyleringen. På våra gener sitter metylgrupper som styr hur aktiva generna är, och hos rökare börjar dessa metylgrupper släppa från generna.

Läs också: Du blir lyckligare av att sluta röka

Framför allt är det genen AHRR i kromoson 5 som drabbas, och genom att mäta metyleringen i den genen kan forskarna se hur stor risken är för lungcancer.

Forskarna mätte metyleringen i AHRR-genen hos 7000 rökare som lämnat blodprover mellan 1991 och 1993. Dessa prover jämfördes sedan med befintliga register, och forskarna kunde se ett tydligt samband mellan AHRR-metylering och lungcancer.

Men många forskare menar att ett sådant test är onödigt, då det går lika bra att mäta ”lungåldern” i samband med frågor om personens rökvanor.

Källa: Dagens Medicin/TT

Foto: Thinkstock

 

Experten: Rökning får dig att gå UPP i vikt

Rökning kan få dig att gå upp i vikt.

Läs också: Experten: Rökning får dig att gå UPP i vikt