Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstTBE

Nytt: Kyla ökar risken för hjärtsjukdom

08 jan, 2016 
Stora delar av landet njuter av vackert vinterväder - men kylan kan vara direkt farlig menar experterna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Visste du att kyla ökar risken för högt blodtryck, kärlkramp, stroke och diabetes? Det menar Tohr Nilsson, överläkare och docent vid Arbets- och miljömedicinska kliniken vid Sundsvalls sjukhus.

Just nu undersöker han sambandet mellan köld och hälsa bland 35 000 personer boende i Norrland.

Speciellt känslig är den som redan har en sjukdom i hjärta och kärl. Äter man vissa blodtrycksmediciner verkar man också tåla kyla sämre, menar Tohr Nilsson.

Ofta är det en fördröjning  på några dagar innan till exempel hjärtinfarkten kommer. I en kanadensisk studie, där man tittade på kopplingen mellan infarkt och kyla, kunde man förutsäga antalet hjärtinfarkter två dagar innan de inträffade bara genom att titta på temperaturen.

Att skydda sig mot kylan med rätt utrustning kan vara livsviktigt. Tänk på att skydda ansiktet och särskilt pannan. Den reagerar först och mest på köld. Mössa på alltså – och dra ner den ända till ögonbrynen, tipsar Tohr Nilsson.

Om du rör på dig så att du svettas i kylan är det viktigt med rätt kläder. Är du svettig och sedan står stilla kan du snabbt bli nedkyld. Av samma anledning bör du vara försiktig med svettiga fötter som snabbt kan bli iskalla. Välj välventilerande kläder och material som andas.

I MåBra nr 1 2016 (i butik nu) kan du läsa fler fakta och tips kring hur du skyddar ditt hjärta mot kylan i vinter.

 

AV: Vivvi Alström & Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons