Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTBE

Nya larmet: Vanliga värktabletter kan öka risken för hjärtstillestånd

22 mar, 2017 
AvMikaela Råberg
Den aktiva ingrediensen ibuprofen, som bland annat finns i Ipren och Ibumetin, har visat sig öka risken för hjärtstillestånd, enligt en ny dansk studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Värktabletter som Ipren och Ibumentin har den aktiva ingrediensen ibuprofen gemensamt. Men trots att dessa säljs receptfritt på både apotek och i dagligvaruhandeln är de inte helt ofarliga.

Enligt Hälsoliv har en ny dansk studie funnit ett samband mellan ibuprofen och hjärtstillestånd.

I studien har forskare granskat data från 29 000 danska patienter som drabbats av hjärtstillestånd mellan 2000 och 2010 och de upptäckte att användandet av det NSAID-klassade läkemedlet ibuprofen ökade risken med 31 procent. Läkemedlet Diklofenak, också det NSAID-klassat, uppvisar enligt studien, en ännu högre risk.

Läs också: Friska tänder minskar risken för hjärtsjukdom

Studieförfattaren och professorn Gunnar Gislason uppmanar alla som lider av någon form av hjärtproblematik att undvika läkemedlet, skriver The Guardian. Och han varnar också för att ingen bör ta över 1200 milligram ibuprofen per dag.

Läkemedelsverket har tagit del av studien, men Muzaffer Özlarp, klinisk utredare, menar dock att studiens utformning inte låter forskarna nå en fullständig säkerhet mellan orsak och verkan – men att den fortfarande ska tas på allvar.

Annons

Läs också: Ny studie: C-vitamin skyddar mot hjärtsjukdom

– Vissa patientgrupper bör helst undvika NSAID-klassade läkemedel, som personer med hjärtproblem, som haft stroke, diabetiker och de med högt blodtryck och kolesterol, säger han till Hälsoliv.

Dock påpekar han att det sällan är någon fara för en normalfrisk person som inte äter medicinen regelbundet.

Källa: Hälsoliv, Läkemedelsverket Foto: Shutterstock

 

Så ska du träna för att hålla hjärtat friskt

Läs också: Så ska du träna för att hålla hjärtat friskt

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons