Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Ny upptäckt bakom kroniskt trötthetssyndrom

15 mar, 2011 
Detta händer i kroppen när du lider av kronisk trötthetssyndrom.
Personer med kronikst trötthetssyndrom har haft svårt att bli tagna på allvar av vården. Men nu har svenska och amerikanska forskare hittat flera biologiska förändringar hos personer som lider av tillståndet, skriver Uppsala Nya Tidning, UNT.
Annons

Studien visar att många hundra proteiner i ryggvätskan hos personer med kroniskt trötthetssyndrom skiljer sig från proteinerna hos friska personer. Nu hoppas forskarna att mer detaljerade analyser av dessa skillnader ska ge ny kunskap om mekanismerna bakom kroniskt trötthetssyndrom.

En låggradig inflammation i hjärnan

– En intressant iakttagelse är att förhöjda halter av flera ”inflammationsproteiner” fanns enbart hos patienterna med kroniskt trötthetssyndrom. Det tyder på att en pågående låggradig inflammation i hjärnan kan vara en orsak till patienternas besvär, säger Jonas Bergquist, professor i analytisk kemi och neurokemi vid Uppsala universitet, till UNT.

På  sikt hoppas han att de nya kunskaperna ska bidra till bättre behandling av kroniskt trötthet.

– Men mera näraliggande i tid är nog att utveckla nya diagnostiska verktyg som bygger på mätningar av några av proteinerna som skiljer grupperna åt. I dag diagnostiseras kronisk trötthet helt utifrån patienternas sjukhistoria. Därför finns ett stort behov av mer objektiva test, inte minst i tvister mellan patienter och försäkringskassan.

Av: Anna Sundesten Bild: Thinkstock

Läs mer:

Ny forskning: För lite sömn är farligt för hjärtat
Beror din trötthet och irritation på järnbrist?
Trotsa tröttheten med träning

Annons