Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Ny studie: Sömnbrist påverkar kvinnor mer än män

01 feb, 2018 
AvMinna Wallén-Widung
Visst arbetar hjärnan långsammare efter en sömnlös natt? Det är inte konstigt – kvinnors arbetsminne påverkas nämligen negativt vid akut sömnbrist, enligt en ny studie från Uppsala universitet.
Annons

Att vi behöver sömn för att må bra och fungera i vardagen är ingen hemlighet. Med sömnens hjälp återhämtar vi oss från dagens ansträngningar och kroppens immunförsvar stärks. Minnen och intryck lagras och vi får en chans att stressa ner.

Läs också: MåBra krossar 13 vanliga myter om sömn

Att sova gott om natten kan också hjälpa till att förhindra en rad sjukdomar, som depression, utmattningssyndrom, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Tidigare forskning har visat att sömn också kan hjälpa dig att minska sockersuget och att sömnbrist kan få negativa effekter på ditt sociala liv.

Kvinnor påverkades mer än män

Nu har en ny svensk studie från Uppsala universitet kunnat visa att också vårt arbetsminne påverkas av bristfällig sömn, enligt ett pressmeddelande. Arbetsminnet möjliggör för oss att hålla saker i huvudet under kortare perioder, vilket i sin tur gör att vi kan planera och tänka abstrakt.

Annons

Läs också: Studie: Sömnbrist lika illa som fet mat

I studien deltog 24 personer, hälften kvinnor och hälften män. Samtliga fick genomgå ett arbetsminnestest efter en natt med fullgod sömn och sedan ytterligare en gång efter en natt med sömnbrist.

Testet gick ut på att memorera åttasiffriga kombinationer, och till forskarnas förvåning visade sig männens arbetsminne vara intakt trots sömnbrist. Kvinnorna, däremot, påverkades i högre grad av sömnbristen och kom ihåg färre siffror.

Kan vara farligt

Dessutom, visar studien, var kvinnorna sällan medvetna om att deras arbetsminne försämrades efter en natt med dålig sömn.

Att inte vara medveten om en sådan sak kan i förlängningen öka risken för olyckor och misstag, vilket kan vara farligt både i arbetet och på hemmaplan.

Läs också: Kan sömnbrist leda till Alzheimer?

– Vår studie tyder på att extra uppmärksamhet borde ges till unga kvinnor som ofta möter utmaningar där de både måste hantera en hög arbetsminnesbelastning i kombination med sömnbrist, säger Frida Rångtell, doktorand vid institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet och förstaförfattare till studien.

Samtidigt, poängterar Frida Rångtell, går det inte att utifrån den här studien säkerställa att skillnaderna mellan kvinnor och män kvarstår senare under dagen. Det går inte heller att göra några generaliseringar i skillnaden mellan könen när det kommer till andra mentala eller fysiska effekter av sömnbrist.

Läs också: Enkla testet som visar om du har sömnbrist

Artikeln publicerades först på Allers.

 Foto: IBL

Annons