Ny metod: Så saltar du bort förkylningen

Namn: Monica Danielsson
Ålder: 65 år.
Familj: Maken Bo, tre vuxna barn och fyra barnbarn.
Bor: I Ljungbyholm i Småland.

– Jag har alltid varit infektionskänslig. Alla förkylningar kröp långt ner i luftrören, säger Monica Danielsson. Jag var hes och trött, hade hosta och nästäppa. Det var som att jag aldrig blev riktigt bra mellan varven.

Till slut fick hon receptbelagda mediciner mot besvären: starka hostmediciner och inhalator för luftrören, som hon använde ibland.

– På senvåren för två år sedan drabbades jag av en förkylning som eskalerade och blev allt värre. Till slut kunde jag knappt andas och fick åka till akuten.

Hon låg kvar på sjukhuset i två dygn, blev sedan sjukskriven och fick astmamediciner.

– Tyvärr blev jag alldeles ”skakig” av dem, de var så starka att jag inte kunde köra bil till jobbet.

Ett par månader efter astmaanfallet hittade Monica information på nätet om något som kallades ”saltinhalatorn”. Hon beställde genast ett exemplar.

– Jag inhalerade salt med inhalatorn morgon och kväll, och kunde sluta med astmamedicinerna efter någon månad. Det var en oerhörd lättnad!

Efter ett halvår kände hon sig stark igen. Hon hade ingen nästäppa eller hosta, var inte hes längre, inte snuvig, inte trött. Förra vinterhalvåret klarade hon sig helt ifrån förkylningar, trots att alla omkring henne var förkylda.

– Nu använder jag den inte varje dag. Men så fort jag har varit i miljöer där det finns förkylningssmitta, eller om jag känner minsta tecken på förkylning, så inhalerar jag salt både via munnen och näsan. Jag är jätteglad att jag har hittat det här enkla botemedlet mot mina luftvägsbesvär.

Därför hjälper saltkristallerna

Saltinhalatorn som Monica använder tillverkas i Rumänien, där det finns en lång tradition att läka astma och andra luftvägsbesvär med saltbehandling.

Några minuters användning morgon och kväll kan räcka för att hålla förkylningar borta. Den kan också användas för att lindra pågående förkylning.

– Vår saltinhalator har genomgått kliniska tester, bland annat vid Universitetssjukhuset i Iasi i Rumänien. De visar att salt har antiseptiska och antibakteriella egenskaper och ger goda resultat på olika luftvägsbesvär. Saltet gör att virus och bakterier inte får fäste i slemhinnorna, säger Inger Schauman på Saltbutiken som säljer inhalatorn i hela Skandinavien.

Behandlingen har inga biverkningar.

– Saltmängden är noga avvägd och saltet tränger inte in i kroppen. Det påverkar inte blodtryck eller njurar, säger Inger Schauman.

 

AV: Monika Brannäs

FOTO: Malin Björkholm