Ny metod kan bli hemligt vapen mot aggressiv bröstcancer

Ny metod kan hjälpa mot aggressiv bröstcancer.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Varje dag insjuknar runt 20 kvinnor i Sverige i bröstcancer vilket gör den till den vanligaste cancerformen bland kvinnor.

Men prognosen är god. Bara de senaste årtiondena har chansen att bli botad ökat, mycket tack vare bättre behandlingsmetoder och att sjukdomen ofta upptäcks allt tidigare.

Läs också: Cancerfondens krav: Kalla äldre kvinnor till mammografi

Runt 70 procent av alla drabbade har luminal bröstcancer. Det innebär att tumören är hormonkänslig och svarar bra på behandling med hormonläkemedel.

Men mellan 10 och 15 procent har basala brösttumörer som är aggressivare och där risken för återfall är högre. Tumörer är då okänsliga för hormoner och patienterna kan endast erbjudas behandling med höga doser av cellgifter.

Biologiskt läkemedel

Nu har forskare vid Lunds universitets i samarbete med forskare från Karolinska Institutet börjat utveckla ett läkemedel för de svårbehandlade tumörerna. Resultatet av studien publicerades nyligen i tidskriften ”Nature Medicine”.

Läs också: 11 saker som du nog inte visste om dina bröst – men borde veta

– Vi har utvecklat en ny behandlingsstrategi för aggressiva och svårbehandlade basala brösttumörer som innebär att cancern omvandlas till en hormonkänslig tumör som svarar på konventionell hormonterapi, säger Kristian Pietras, professor i molekylär medicin vid Lunds universitets cancercentrum på Medicon Village, i ett pressmeddelande.

Kristian Pietras, professor i molekylär medicin vid Lunds universitets cancercentrum på Medicon Village. Bild: Kennet Ruona

Metoden innebär att det biologiska läkemedlet manipulerar bindvävscellerna i de aggressiva brösttumören och omvandlar dem till en hormonkänslig tumör. Detta innebar också att tumören kan behandlas med konventionell hormonterapi.

Läs också: Forskare: Så lite övervikt räcker för ökad cancerrisk

Artikeln publicerades först på Året Runt.

Foto: IBL

Dela på: