Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstTBE

Ny metod hjälper 8 av 10 med håravfall

08 maj, 2016 
Vampyrmetoden, eller PRP som den egentligen heter, är den senaste behandlingen mot håravfall.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det finns många anledningar till att kvinnor tappar hår. Sjukdomar, stress och mediciner, men även graviditet, järnbrist och problem med sköldkörteln kan ligga bakom kvinnligt håravfall, liksom hudsjukdomen alopecia areata. Många över 50 år får också problem med uttunnat hår.

– Ofta skapar håravfall en inre stress som påskyndar processen ytterligare. Man kanske har sökt hjälp och fått höra att håravfall är något man får leva med, säger Mats Stolt, klinikchef på Nordic Hair.

Men i dag finns det hjälp att få. PRP – Platelet Rich Plasma – innebär att man tar några milliliter av det egna blodet från en ven i armen. Därefter utvinner man särskilda tillväxtfaktorer ur det. De injiceras i hårbotten, där de startar en process som gör att håravfallet avstannar och tillväxten aktiveras.

– Metoden är både snabb och effektiv. Redan efter tre till fyra veckor minskar håravfallet avsevärt. Därefter tar det cirka sex veckor innan håret börjar växa igen. Oftast är det nya håret både tjockare och har en bättre kvalitet, säger Mats Stolt.

Annons

Före behandlingen görs en medicinsk undersökning som visar om det finns andra sjukliga orsaker bakom håravfallet. Om inte kan man prova PRP. Metoden har länge använts inom kirurgi och idrottsmedicin. Det är först på senare år den har börjat användas för att förbättra hud och hår.

– Vi kan hjälpa 80 procent av alla som kommer hit. Ju tidigare behandlingen påbörjas, desto större är chansen att den lyckas. Metoden är säker och hundra procent naturlig.

Själva behandlingen tar en halvtimme och ska upprepas en gång i månaden. Ofta räcker tre till fyra behandlingar.

Efter den första intensiva kuren måste proceduren upprepas, men mer sällan.

– Effekten håller inte i evighet utan man kan behöva påfyllning. Men den ger en boost till håret som ofta håller mer än ett år, säger Mats Stolt.

 

Därför tappar kvinnor hår

* Hormonellt håravfall

Hormonellt håravfall kännetecknas av att håret, oftast på hjässan, tunnas ut. Redan i 30-årsåldern kan håret börja tunnas ut men håravfall av den här typen blir allt vanligare i samband med klimakteriet.

Annons

* Generellt håravfall

Om håret tunnas ut och faller av på hela huvudet kan det bero på att hårroten inte får tillräckligt med näring. Ofta är det sjukdom i sköldkörteln, järnbrist, graviditet eller snabbantning som orsakar näringsbristen.

* Fläckvist håravfall

Känns igen på att man får kala fläckar på huvudet. En trolig orsak är att immunförsvaret felaktigt angriper hårrötterna, vilket får håret att falla av.

 

Testa: Tappar du onormalt mycket hår?

*Räkna alla strån du tappar på kudden, i hårborsten och så vidare. Om du tappar fler än 100 hårstrån per dag kan det vara ett tecken på onormalt håravfall.

* Lägg tummen och fingrarna runt en tofs av cirka 60 hårstrån. Dra försiktigt. Om hårstråna lossnar lätt och utan att det gör ont kan du ha drabbats av håravfall.

Källa: Priorin

 

Av: Margaretha Eldh & Vivvi Alström

 

LÄS MER:
Så påverkas ditt hår av att du blir äldre 

Annons