Ny forskning: Naturmedlen som kan skada din lever

Kan jag ta kosttillskott mor pms?

Att använda många olika naturpreparat för ofta och i kombination med andra kosttillskott, vitaminer eller vanliga läkemedel, kan vara förenat med risker. Bland annat kan man få allvarliga leverskador, varnar amerikanska forskare som tittat på förekomsten av så kallad kemikalieorsakad leverskada.

De konstaterade att ett av fem fall, alltså 20 procent, orsakats av naturmedel, till exempel i form av örtte eller kosttillskott. Bland annat pekar de ut mixturer med kinesiska och koreanska örter, ayurvediska naturmedel och gröna te-blandningar. Inte bara kan de innehålla skadliga ingredienser, de kan också reagera negativt om man kombinerar dem med vanliga läkemedel.

En annan risk är att man får i sig en överdos av vissa ämnen om man kombinerar dem med vanliga vitamintillskott. Det som förvärrar problemet är att leverskadorna ofta utvecklas under lång tid och upptäcks sent. Symtomen kan komma först efter många månaders användning då skadan redan är ett faktum. Trötthet, klåda, illamående, svullnad och ödem samt gul hudton är några av tecknen på att levern är påverkad.

Tidigare har myndigheter också varnat för att naturprodukter med vissa växter, till exempel tussilago och vallört, kan vara förorenat med växtgiftet pyrrolizidinalkaloider. Även de är kända för att ge svåra leverskador.

Källor: Fox News, Journal of Hepatology