Nu försvinner värktabletter med diklofenak från hyllorna

Kvinna med en värktablett i handen

Enligt ett beslut från Läkemedelsverket ska tabletter och kapslar med diklofenak receptbeläggas från den 1 juni 2020. Det betyder att tabletter som Eeze, Voltaren och Ignorin nu försvinner från hyllorna.

Diklofenak tillhör gruppen NSAID-läkemedel, icke-steroida antiinflammatoriska medel, och har inflammationsdämpande, smärtlindrande och febernedsättande egenskaper. Den här typen av  inflammationsdämpande läkemedel anses ha bättre effekt vid mensvärk, migrän eller värk i leder. Hittills har det sålts receptfritt, men från och med den 1 juni krävs det alltså recept för tabletter och kapslar.

Diklofenak kan öka risken för flera hjärtsjukdomar

Anledningen är att en studie från 2018 som visar att diklofenak även i låga doser ger en ökad risk för förmaksflimmer, stroke, hjärtsvikt och hjärtinfarkt. Och risken ökar även vid kort tids användning.

Därför ska personer med allvarliga underliggande hjärtkärlsjukdomar, cirkulationsproblem eller som tidigare haft hjärtattack eller stroke inte använda diklofenak. Patienter med andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, som högt blodtryck, förhöjda kolesterolvärden, diabetes eller rökning, ska endast använda diklofenak efter noggrant övervägande.

Diklofenak finns även som kräm och spray. Men enligt Läkemedelsverket ökar dessa produkter inte risken för hjärt-kärlsjukdom och kommer därför vara receptfria även i fortsättningen.

Vid egenvård rekommenderar Läkemedelsverket i stället att man använder produkter som innehåller paracetamol, ibuprofen och naproxen.

 

Så behandlar svenskarna sin smärta

En majoritet av svenskarna, 72 procent, brukar behandla smärta med receptfria värktabletter, enligt en Novus-undersökning på uppdrag av Ipaflex. Men många väljer också att testa andra sätt att lindra sin smärta. Det vanligaste alternativet till tabletter är att träna, promenera, vila eller ta hjälp av fysioterapeut. I undersökningen uppger 40 procent att de lider av kroppsvärk varje vecka.  Kvinnor har ont oftare än män:  47 procent av kvinnorna har smärta varje vecka mot  32 procent av männen.

 

Foto: TT

Läs mer: 

Experten: Så lätt kan du bli förgiftad av vanliga värktabletter

Anna: Jag höll på att dö av värktabletterna – nu mediterar jag bort smärtan

Smarta knepen för att slippa värk i nacke, skuldror och axlar

Utvald läsning