Näsa för hälsotrender? Dofta dig frisk!

04 aug, 2011 
Annons

Ditt luktsinne kan identifiera tusentals dofter och är 10 000 gånger mer precist än ditt smaksinne. Läs mer om dofterna som gör dig lugnare, gladare – och yngre.

Så snart din näsa känner en lukt skickas omedelbart en signal till hjärnan, som sedan bearbetar informationen. På mindre än en sekund skapas associationer – helt baserat på minnen och upplevda känslor. Inte undra på att doftsinnet också kan påverka hälsan!

Bli lugn av apelsin och lavendel

Studier utförda i Österrike visar att personer som får dofta på lavendel eller apelsin har lättare att slappna av. Samma dofter ger också ett bättre humör och dämpar oro, enligt samma studie. Häll några droppar i badvattnet, eller skala en apelsin på fikarasten om du har det stressigt på jobbet!

Recept.se Nyhetsbrev

Gnugga geniknölarna med rosmarin

Enligt en engelsk undersökning, där studenter fick utföra ett prov efter att ha doftat på rosmarinkvistar, har örten en positiv inverkan på både  på inlärningsförmåga och minne. Ha en kruka rosmarin till hands när du vet att du står inför en påfrestande uppgift. En smakrik kökskrydda får du på köpet!

Annons

Sniffa bort smärta med hjälp av pepparmint

Tyska huvudvärksforkare har sett ett tydligt samband mellan smärtlindring och doften av pepparmint. Nästa gång tinningarna värker, prova att stänka lite pepparmintsolja på en näsduk och håll framför näsan.

Ung på nytt – tack vare grapefrukt

När testdeltagare fick titta på bilder av fotomodeller gissade de som utsatts för grapefruktsdoft konsekvent fel på kvinnornas ålder. Och det till modellens fördel: testgruppen som doftat på grape trodde kvinnorna var i snitt tre år yngre än sin faktiska ålder.

Dela en grape till frukost och se varandra med nya ögon – eller investera i en parfym baserad på samma citrusfrukt!

Källa: Prevention.com

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons