Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstTBE

Så signalerar din kropp att du behöver äta mer näring – 8 tecken

28 jul, 2022 
Kvinna sitter orkeslöst på sängen och ser trött och apatisk ut
Om kroppen aldrig får i sig bra råvaror eller en tillräckligt balanserad kost, kommer den så småningom att börja visa det på olika sätt. Här är åtta fysiska tecken på att du behöver mer näring i din kost.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att äta snabbmat, godis, chips och dylikt då och då är för de flesta ingen fara. Är det dock de enda man sätter i sig så kommer kroppen i sinom tid att reagera.

Här är åtta varningsflaggor kroppen tar till för att signalera att du bör se över dina matvanor – eller kanske din livsstil i största allmänhet.

Se också: Matlagningsmissarna som gör grönsakerna mindre nyttiga

4 matlagningsmissar som gör grönsaker mindre nyttigaBrand logo
4 matlagningsmissar som gör grönsaker mindre nyttiga

Näringsbrist – 8 saker som händer i kroppen

1. Håravfall

Alla tappar runt 100-150 hårstrån varje dag – förhållandevis jämnt fördelat över huvudet. Men, om du märker att du tappar stora mängder hår från ett och samma ställe, så kan det bero på näringsbrist.

2. Torr hud

Om du har brist på A-vitamin, vilket finns mycket av i frukt och grönt, så kan din hud bli torr och börja flagna.

Torr hand med sprickor

3. Extrem trötthet

När du inte äter tillräckligt med näringsrik mat så har du inget bra bränsle till kroppen, vilket kan göra att du känner dig konstant trött och slö i kroppen även om du sovit bra. Du kan också bli glömsk.

Annons

4. Halsbränna

Halsbränna och sura uppstötningar inträffar då ventilen mellan magmunnen och magsäcken inte sluter tätt, vilket gör att magsyra kommer upp och irriterar strupen. Fet näringsfattig mat, läsk och alkohol bidrar till en förslappning i magmunnen vilket förvärrar symtomen.

5. Gropar i naglarna

Om du saknar järn i din kost kan du i värsta fall få mjuka naglar vilka tenderar att bli gropiga eller urholkade i formen av en sked.

6. Blåmärken

kvinna med rejält blåmärke

Att få mycket blåmärken är i regel ofarligt, men det kan tyda på att din kropp saknar viktiga näringsämnen. Exempelvis folsyra, vitamin B, C och K.

7. Sprickor i mungipan

Torr och irriterad hud i mungiporna kan bero på många saker, men om de inte sticker som munsår gör – eller blir bättre av läppcerat – så kan det vara ett tecken på att du behöver mer B-vitamin eller järn.

8. Svullen tunga (tunginflammation)

Tunginflammation, eller "glossit" som det också heter, kan visa sig på flera olika sätt. Upplever du en rodnad och ilsket röd tunga kan det handla om B12-brist eller järnbrist.

Källa: WebMD, Hälsoliv, MåBra
Foto: TT

Annons