Morgontrött? Varför är vissa det mer än andra – här är svaret

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Våra kroppar är programmerade till att sova under vissa tider på dygnet – och tidpunkterna skiljer sig mellan olika personer. Orsaken är att olika personer har olika dygnsrytm, och den är genetisk, menar forskare bakom en ny studie.

Där såg man att personer som såg sig själva som ”nattugglor” var trötta under dagen, trots att de sovit lika många timmar som andra. Tröttheten berodde helt enkelt på att dessa personer är genetiskt förinställda på att vara mer aktiva på nätterna än på dagarna.

Just dygnsrytmen är något som diskuterats här i Sverige. I en debattartikel i Svenska Dagbladet menade till exempel flera framstående forskare att tidiga skolmorgnar är en hälsofara.

”När det gäller den biologiska klockans förinställningar är åldern en tungt vägande faktor. Exempelvis för tioåringar är det inte särskilt svårt att gå upp vid 6.30 eller 7. Men i och med puberteten ökar sömnbehovet till nio timmar per natt, samtidigt som den biologiska insomningstiden förskjuts två till tre timmar, så att det blir nästan omöjligt att lägga sig så tidigt som skolans starttider kräver. Detta gör att många elever drabbas av kronisk sömnbrist”, skriver de i artikeln.

Uppe med tuppen? Då riskerar du att bli sjuk

Uppe tidigt? Du kan bli sjuk

Läs mer: Uppe med tuppen? Då riskerar du att bli sjuk

Redaktionens tips
Dela på: