Meditation lika bra som medicin mot smärta

Här är ett alternativ till värktabletter och annan smärtlindring. Nu är det nämligen vetenskapligt bevisat att meditation minskar smärta – och att den i vissa fall kan vara effektivare än mediciner. Det är en amerikansk studie som visar att man genom att lära sig meditera  kan minska sin upplevda smärta betänkligt, uppger Vetenskapsradion.

Försökspersonerna i studien kunde efter bara fyra 20-minuterslektioner i meditation minska sin smärtupplevelse när man placerade en värmeplatta mot huden. 

Forskarna kunde dessutom, med hjälp av en magnetkamera, visa att de smärthämmande områdena i hjärnan aktiverades på samma sätt vid meditation som vid medicinering mot smärta.

– Det som är lite mer spännande än förväntat i den här studien var att effekterna var så pass starka, och inte bara marginella som jag hade förväntat mig, säger Martin Ingvar, professor i klinisk neurologi vid Karolinska institutet, till Vetenskapsradion.

– Det är ju ett sätt för oss att skaffa oss en medveten kontroll över den inkommande smärttrafiken, och det är rätt kul att detta nu systematiskt kan sättas i patienternas egna händer, fortsätter han.

Av: Anna Sundesten

Bild: Thinkstock

Utvald läsning