Meditation lika bra som medicin mot smärta

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Här är ett alternativ till värktabletter och annan smärtlindring. Nu är det nämligen vetenskapligt bevisat att meditation minskar smärta – och att den i vissa fall kan vara effektivare än mediciner. Det är en amerikansk studie som visar att man genom att lära sig meditera  kan minska sin upplevda smärta betänkligt, uppger Vetenskapsradion.

Försökspersonerna i studien kunde efter bara fyra 20-minuterslektioner i meditation minska sin smärtupplevelse när man placerade en värmeplatta mot huden. 

Forskarna kunde dessutom, med hjälp av en magnetkamera, visa att de smärthämmande områdena i hjärnan aktiverades på samma sätt vid meditation som vid medicinering mot smärta.

– Det som är lite mer spännande än förväntat i den här studien var att effekterna var så pass starka, och inte bara marginella som jag hade förväntat mig, säger Martin Ingvar, professor i klinisk neurologi vid Karolinska institutet, till Vetenskapsradion.

– Det är ju ett sätt för oss att skaffa oss en medveten kontroll över den inkommande smärttrafiken, och det är rätt kul att detta nu systematiskt kan sättas i patienternas egna händer, fortsätter han.

Av: Anna Sundesten

Bild: Thinkstock

Redaktionens tips
Dela på: