Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

”Jag har svårt att sluta dricka efter karantänen”

15 jul, 2020 
AvMåBra
Som många andra har läsaren Pernilla använt sig av alkohol för att dämpa tristessen och ensamheten under coronakrisen. Nu vill hon ha hjälp att sluta dricka, och vänder sig till MåBra:s läkare Gunilla Hasselgren för råd.
Annons

FRÅGA: Under coronakrisen arbetade jag hemma och mina rutiner ruckades rejält. Det blev så att jag tog ett glas vin, eller flera, på kvällen. Jag lever som singel så det blev ett sätt att dämpa tristessen.

Det hände att jag drack vin tre, fyra kvällar i veckan. Ibland så vaknade jag bakis och ångestfull men jag kunde ändå sköta jobbet. Nu när min karantän är över har jag svårt att sluta dricka. Jag skäms så fruktansvärt. Kan man söka hjälp anonymt?

/Pernilla

Se också: 5 negativa effekter av alkohol som du troligtvis inte visste

5 negativa effekter av alkohol som du troligtvis inte visste omBrand logo
5 negativa effekter av alkohol som du troligtvis inte visste om

SVAR: Jag tycker inte att du ska skämmas, det här kan hända vem som helst. Alkohol är ju beroendeframkallande. Det är inte ovanligt att man hamnar i samma situation efter semestern, då man släpper på sina rutiner och unnar sig avkopplingen med att dricka.

Annons

Om du vill vara anonym kan du kontakta Alkohollinjen, Alkoholhjälpen eller Drugsmart. Kanske räcker det med ett par samtal, men jag tycker inte heller att du ska känna oro i att söka hjälp hos din vårdcentral. Vi erbjuder hjälp med samtalskontakt och läkemedel mot suget, som kan ibland kan vara svår att stå emot själv. Företagshälsovården är bekant med problem relaterade till alkohol, men här kan jag förstå dig om du tycker att det blir en för stor sak att kontakta dem.

Även Socialtjänsten erbjuder stödkontakt ibland. I ditt fall är alltså rådet att kontakta någon som har vana av alkoholproblem anonymt och få stämma av var du befinner dig med. Förhoppningsvis känner du då att det inte är så dramatiskt eller ”skämmigt” att be om hjälp, utan snarare ganska vanligt och att det finns bra sätt att bryta suget och drickandet.

Förmodligen får du också handfasta råd som passar just dig, och som kanske räcker för att du ska kunna sluta. Jag hoppas också att samtalskontakten kan göra att du, om du skulle behöva, inte drar dig för att höra av dig till sjukvården där du helt kan lita på sekretess och att din integritet inte kränks. Din journal är din och ingen kan läsa den utan ditt tillstånd eller din vetskap. Vi hjälper gärna till om vi får ditt förtroende.

Annons

/Doktor Gunilla Hasselgren

Här kan du få hjälp anonymt

Alkohollinjen ger stöd per telefon. Det kostar inget att ringa du kan vara anonym.

Du når Alkohollinjen på telefon 020-84 44 48.

Alkoholhjälpen har ett behandlingsprogram på internet. Du hittar dem här: alkoholhjalpen.se/

Drugsmart är en sajt med information om alkohol och andra droger. Här kan du ställa frågor till exeperter anonymt. drugsmart.com/

Foto: TT

Läs mer:

WHO: Begränsa alkoholen under coronakrisen

Ellen Bergströms varning om alkohol i corona-tider: Farligt

Hanna Hellquist om alkoholismen: En fruktansvärd skam

Annons