Livscoachens råd till ofrivilligt barnlösa par

”Barn till varje pris” är  SVT:s hyllade dokumentärsatsning där tittarna får följa par som är ofrivilligt barnlösa. Ikväll medverkar MåBra:s bloggare Karin Nordlander.

Karin Nordlander är livsterapeut och håller kurser i meditation och personlig utveckling. Hon har gett ut boken Drömliv – Lycklig på riktigt tillsammans med Kajsa Ingemarsson och är dessutom en uppskattad bloggare på mabra.com. På måndag kan du se henne i SVT:S ”Barn till varje pris”.

I vilket syfte medverkar du i ”Barn till varje pris”?
– I mitt arbete som livsterapeut möter jag människor som har en innerlig längtan efter barn och att bli gravida. Det kan leda till en verklig kris för individen och i relationen om det inte lyckas. Idag finns också så många olika sätt att bli med barn, alltifrån embryoadoptioner till surrogatmödraskap. Det blir lätt en stress att man måste pröva ”allt” innan man får ge upp.

Karin berättar att det kommande programmet tar upp många riktigt svåra frågor kring barn och barnlöshet. Det diskuteras bland annat om föräldrar  med funktionshinder. Hur ska man ställa sig till föräldraskapet när man är för funktionshindrad för att ta hand om ett barn på egen hand?

Ett annat hett ämne som avverkas är singelkvinnans rätt att skaffa barn på egen hand. Singelkvinnans rätt att göra IVF till exempel.

Hur viktigt är barn för livslycka?
– Hur svårt det än kanske kan låta, är det faktiskt möjligt att leva lycklig oavsett omständigheter – om vi lever i en relation eller ensamma, om vi är friska eller sjuka, smala eller tjocka, om vi har barn eller inte. I vår innersta kärna, vår själ, har vi en oändlig potential till lycka, stabilitet och meningsfullhet i livet. Får vi tag i den kan vi också uppleva att livet är komplett – även när tillvaron inte är perfekt.

Vilka är dina bästa råd till par som försöker skaffa barn?

– Om ni har svårt att bli med barn tycker jag att det kan vara bra att redan på ett tidigt stadium ta reda på om någon av er har medicinska hinder för att bli gravid. Då vet ni vilken situation ni har att hantera och vilka möjligheter som kan finnas för er, säger Karin Nordlander.

Hon menar att de är lätt att bli stressad och förtvivlad om det inte funkar och råder alla par att hitta positiva bitar i utmaningen.

Karin råder ofrivilligt barnlösa par att använda svårigheterna till att stärka relationen. Då kan kampen föra er närmare varandra i stället för tvärtom.

– Att prata med varandra, våga vara öppen med sina känslor, tankar, rädslor och sin längtan kommer man långt med. Och slutligen: Ha tillit! Ha tålamod! Mirakel inträffar faktiskt ibland, säger Karin Nordlander avslutningsvis.

AV: Jennie Sandberg