Livmoderhalscancer ökar kraftigt i Sverige – här är länen som sticker ut

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

I veckan publicerade Cancerfonden en ny rapport som visade att det skett en plötslig uppgång i antal fall av livmoderhalscancer i Sverige. Enligt rapporten är ökningen cirka 20 procent eller omkring 100 ytterligare fall åren 2014-2015 jämfört med tidigare år.

Det är sju landsting som främst står för ökningen och det är särskilt kvinnor som bor utanför de tre storstadsområdena samt kvinnor som är socioekonomiskt utsatta som är drabbade. Länen där ökningen varit markant är Östergötland, Örebro, Dalarna, Halland, Värmland, Blekinge och Jönköping.

Läs också: 10 frågor och svar om cancer i underlivet 

– Det är en plötsligt ökning för första gången på väldigt många år och den är stor, 20 procent, så vi kan inte bara vifta bort den, säger Jan Zedenius, professor, i TV4 Nyhetsmorgon.

Forskare vet ännu inte vad ökningen beror på, men arbete för att utreda de bakomliggande orsakerna pågår. Samtidigt uppmanas kvinnor att testa sig och landstingen uppmanas att i större utsträckning jobba för att fler ska testa sig.

Läs också: P-piller skyddar mot OCH orsakar cancer

– Screening räddar liv. Om man upptäcker den här sjukdomen i ett tidigt stadium så botas i stort sett alla, säger Jan Zedenius i TV4 Nyhetsmorgon.

Cellprovtagning är i dag gratis för alla mellan 23 och 64 år efter ett beslut från riksdagen förra året. Kvinnor kallas till cellprovtagning vart tredje år.

Källor: Cancerfonden, TV4 Nyhetsmorgon
Foto: IBL/Shutterstock

Mer innehåll från MåBra
Dela på: