Lista: Kosttillskottens negativa baksidor

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Hjärtsjukdom, sämre syn och ökad risk för cancer. Exemplen på tillskottens negativa hälsoeffekter är lika skrämmande som oönskade.

Tar du lite extra vitaminer och mineraler i tablettform? Det är inte alltid de påstådda hälsoeffekterna ger fullt påslag. I de flesta ger en allsidig kost oss de näringsämnen vi behöver.

Men det kan finnas individuella omständigheter som gör att tillskott är motiverat. Till exempel vid sjukdom, medicinering eller graviditet.

Men visste du att det finns omvända förhållanden, där ett tillskott helt enkelt kan ge negativa hälsoeffekter? Här är en liten varningslista:

Betakaroten

Denna antioxidant finns naturligt i morötter, sötpotatis och paprika. I kroppen omvandlas betakaroten till A-vitamin, som är nödvändigt för en bra syn och ett fungerande immunförsvar.

Men för rökare är tillskott inte att rekommendera. Enligt en studie från 2004 visade att risken för lungcancer ökade bland rökare som tog tillskott av betakaroten.

Kalcium

Kvinnor över 70 och personer med risk för njursten bör undvika kalcium-tillskott. En studie från 2010 påvisade ett samband mellan hjärtsjukdom och tillskott av kalcium bland kvinnor som passerat klimakteriet.

A- och E-vitamin

För stora tillskott av antioxidanterna vitamin A och E i tablettform kan risken för cancer och hjärtsjukdom. Det visar ensammanslagning av 67 studier inom området.

För mycket A-vitamin kan dessutom öka risken för benskörhet.

C-vitamin

I förkylningstider tar vi gärna lite extra av C-vitaminet, men faktum är att forskarna är kluvna när det gäller dess påstådda positiva inverkan på snuvan. En svensk studie visar också att en daglig dos över 500 milligram ger ökad risk för grå starr.

Zink

Zink ingår ofta i hår- och hudvårdande preparat. Men forskning visar att doser kring 100 milligram under lång tid ger ökad risk för prostatacancer.

Järntillskott

En stor amerikansk studie som presenterades tidigare i år väckte stor debatt. Där framkom nämligen att kvinnor som tog järntillskott också hade kortare livslängd än de deltagare som inte åt några tillskott alls.

Studien presenterade ingen förklaring vad  sambandet kunde bero på, det kan till exempel inte uteslutas att kvinnorna åt tillskott på grund av en existerande sjukdom. 

Antioxidanter

Du får inte samma resultat när du äter kosttillskott med antioxidanter som när du äter frukten eller grönsaken de förekommer naturligt i. Detta rapporterade Livsmedelsverket tidigare i höst, efter att ha tagit del av flertalet studier i ämnet.

Källor: Livsmedelsverket, health.com, DN

Nu är vintermörkret här, tar du några tillskott då?

'); jQuery('#polls-59').detach().appendTo('#polls-59-wrapper'); jQuery('#polls-59-loading').detach().appendTo('#polls-59-wrapper'); });
Loading ... Loading ...

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Mer innehåll från MåBra
Dela på: