Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstTBE

Lindra solsvedan - ta hjälp från skafferiet!

06 jul, 2011 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Alla känner väl igen känslan av en brännande solsveda? En hettande röd hud behöver ofta snabb omsorg, här är hjälpen du hittar hemma!

Solsveda är egentligen en lindrig brännskada. Huden känns varm och ömmar och vid värre skador bildas blåsor med konstant sveda som följd. Om du bränner dig är skadan redan skedd, och huden kan bli känsligare för solen resten för livet – så sola alltid försiktigt!

Men ibland är oturen framme. Och är du på hemmaplan kan du med lite tur ha tillgång till ett helt apotek.

Isvatten

Vanligt vatten finns i kranen, och is hittar du i frysen. Doppa en handduk eller en bit tyg i kallt isvatten och placera det våta omslaget på området där du bränt dig. Låt det kyla ner huden ordentligt och ta bort det när tyget känns varmt. Gör om proceduren under cirka 15 minuter. Repetera behandlingen flera gånger om dagen.

Havre

Slå om torra havregryn i en näsduk och doppa den i vatten. Vrid ur den försiktigt och låt den sedan vila med den fuktiga sidan mot solsvedan. Låt den verka i minst två timmar.

Annons

Majsstärkelse

Blanda vatten och majsstärkelse till en jämn creme. Smörj direkt på den brända huden.

Sallad

Koka rikligt med vanlig isbergssallad i lite vatten. Ta ur bladen och låt vätskan kallna i kylen. Lägg i isbitar och doppa en hadduk i salladsvattnet som du sedan lägger över solbrännan.

Yoghurt

Ett klassiskt knep som både lugnar och lindrar solsvedan. Smörj på osötad yoghurt på de brända områdena, låt verka och skölj sedan bort med kallt vatten i duschen. Obs! Om du har blåsor kan det vara både svårt och smärtsamt att få bort yoghurten från huden, prova då något av ovanstående tips istället!

Tepåsar

Är det ögonlocken som blivit mest drabbade av solens strålar? Lägg två påsar te i kallt vatten, krama ur och placera över ögonen. De har både en avsvällande effekt och innehåller ämnen som kan lindra solsvedan.

Bikarbonat

Fyll ett badkar med ljummet vatten och häll i rikligt med bikarbonat. Detta klassiska knep har både en lugnande och hudvårdande effekt. Handdukstorka dig inte efteråt, klappa in vattnet i de områden som tål beröring och låt resten lufttorka.

Vinäger

Häll i lite äppelcidervinäger i badvattnet, det motverkar både klåda, sveda och minskar inflammationsrisken.

Glöm inte att återfukta huden direkt efter behandling. Ha gärna din lotion i kylen för ytterligare lindring.

Källa: The Doctor’s Book of Home Remedies

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons