Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckTäta bröstHudcancerKlimakteriet

Lena, 58: Naturpillret sänkte mitt kolesterol!

31 maj, 2011 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Lenas värden pekade på ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. När doktorns medicin inte hjälpte prövade hon ett nytt kosttillskott.

– Efter en hälsoundersökning berättade min läkare att jag hade för högt blodfettvärde, det så kallade totalkolesterolet. Hon skrev ut ett statinläkemedel som skulle sänka värdet. Först tog jag inte tabletterna som jag skulle utan slarvade med dem, eftersom jag var rädd för att få biverkningar som sömnproblem och depression, säger Lena Rosengren.

Efter ett år togs ett nytt blodprov. Totalkolesterolvärdet var fortfarande för högt, 6,9 mmol/l. Då bestämde Lena sig för att göra ett ordentligt försök med medicinen, Hon fortsatte med den i några månader. Sedan läste hon om Lycq, ett kosttillskott som innehåller så kallade växtsteroler, som skulle sänka kolesterolvärdet. Innan hon började ta dem gjorde hon ett nytt kolesteroltest på apoteket och det visade fortfarande på 6,9 mmol/l.

Annons

– Sedan började jag ta kosttillskottet, och tre veckor senare var värdet nere på 6,1 mmol/l. Det kändes så skönt. Min läkare vill att jag ska komma under 5 mmol/l och jag känner mig hoppfull. Om jag fortsätter med kosttillskottet och dessutom lägger om matvanorna kan det nog gå, säger Lena.

Blockerar dåligt fett

Lycq är ett svenskutvecklat kosttillskott som innehåller växtsteroler från tallbark. Det finns forskning som visar att den som regelbundet tar växtsteroler sänker det så kallade onda kolesterolet, LDL, med tio procent. Effekten visar sig oftast snabbt, efter bara några veckor.

– Steroler är en viktig byggsten i våra kroppar. Människor och djur har kolesterol, växter har växtsteroler. Växtsterolernas likhet med kolesterol gör att de kan tas upp via mag-tarmkanalen hos människan och blockera det vanliga kolesterolet. Det leder till att det onda LDL-kolesterolet, och därmed totalkolesterolet, i blodet sjunker, säger professor Anders G Olsson, kardiolog vid Stockholm Heart Center.

Annons

– Det finns ett mycket starkt samband mellan hög kolesterolnivå i blodet och dödlighet i hjärt-kärlsjukdomar. Ju mer du sänker ditt kolesterolvärde, desto mindre är risken att du insjuknar i hjärt-kärlsjukdomar. Vi brukar rekommendera att friska personer ska ha ett totalkolesterol under 5 mmol/l. Har man redan en hjärt-kärlsjukdom bör man ligga under 4,5. Kosttillskottet kan vara en pusselbit. Att förändra matvanor är en annan viktig sak; man ska vara försiktig med mättade fetter och helst äta magra mejeriprodukter, säger Anders G Olsson.

Kosttillskottet säljs på Apoteket och hos hälsokostkedjan Life.

Av: Kristina Rosenberg

Bild: Mats Åstrand

Annons