Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Läkarnas varning: Alvedon kan ge allvarliga skador

15 jun, 2017 
Två personer har under våren tvingats till levertransplantation efter att av misstag överdosera Alvedon. Nu ser Europeiska läkemedelsverket över riskerna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det rör sig om en sort som heter Alvedon 665, som inte är starkare än vanlig Alvedon men avger paracetamol under betydligt längre tid.

Under våren har två patienter på Sahlgrenska tvingats till levertransplantation efter att av misstag blivit förgiftade av det smärtstillande preparatet.

Läs också: Missbruket av smärtstillande mediciner ökar

– Det har inte varit avsiktliga överdoseringar utan de har ätit för mycket tabletter under ett par veckors tid på grund av värk, säger överläkare Kai Knudsen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

I vanliga fall kan en person som blivit förgiftad av Alvedon räddas av ett motgift, men det motgiftet verkar inte tillräckligt bra mot den här typen av tablett. Nu ska varningarna bli tydligare.

– Det är större risk för att man får en leverskada om man får i sig för mycket och det är svårare för sjukvården att behandla överdosering av preparatet på rätt sätt, säger överläkare Kai Knudsen.

Annons

Läs också: Alvedon under graviditeten är okej

Fördelen med Alvedon 665 är att den verkar under en längre tid och den som upplever smärta inte behöver ta lika många tabletter.

Det har också blivit vanligare att patienter får just Alvedon 665 utskrivet. I Västra Götaland står läkemedlet för 40 procent av den totala förskrivningen av paracetamol.

Riskerna utreds nu av Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Läs också: Kropp & knopp: Så får du hjärnkoll på smärtlindringen!

– Jag tycker riskerna överstiger vinsten för patienten. Jag är tveksam till att den här medicinen överhuvudtaget behövs, säger Kai Knudsen.

SVT Nyheter Väst har pratat med en av tillverkarna bakom preparatet, GlaxoSmithKline, som säger sig stödja utredningen och tycker att det är bra att man ser över riktlinjerna.

Källa: SVT Nyheter

Foto: IBL

 

Bli kvitt ryggsmärtan med 4 enkla övningar

Läs också: Bli kvitt ryggsmärtan med 4 enkla övningar

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons