Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Alla artiklar om bakterier Täta bröst Om MåBra

Läkarna varnar: Du kan känna dig frisk – men samtidigt ha syrebrist

05 maj, 2020
AvJohanna Bengtsson
Kvinna verkar pigg men har syrebrist.
Coronasjuka sms:ar piggt från sjuksängen i ena stunden - för att i nästa stund ligga i respirator. Nu har dold syrebrist upptäckts hos flera coronapatienter och läkarna vet inte vad det beror på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Fem vanliga frågor och svar om covid-19Brand logo
Fem vanliga frågor och svar om covid-19

Flera läkare vittnar nu om en ”mystisk pigghet” som de sett hos flera coronasjuka patienter. Patienterna har promenerat in själva på akuten och verkat förhållandevis friska, men när man sedan har undersökt deras syremättnad har den legat på livshotande nivåer. Detta skriver Svt nyheter.

– Häromdagen lade vi en patient i respirator som i princip satt och sms:ade medan vi förberedde allting. Det är vi inte riktigt vana vid, säger specialistläkaren Gustaf Edgren på Södersjukhusets medicinska intensivvård till Svt nyheter.

Hälften har dold syrebrist

Fenomenet med den dolda syrebristen kallas för tyst hypoxi och Gustaf Edgren uppskattar att nästan hälften av sjukhusets intensivvårdspatienter har kommit in med dold syrebrist.

Vissa har haft en syremättnad under 60 procent och ändå varit förhållandevis oberörda, pigga och klara i huvudet, medan man i vanliga fall brukar drabbas av panik när syremättnaden ligger under 90 procent.

Annons

Umut Heilborn, överläkare på S:t Görans sjukhus, vittnar också om fenomenet.

– Vissa patienter ter sig helt opåverkade och promenerar själva in till akuten och visar sig ha överraskande låg syremättnad. Somliga har inte ens sökt för luftvägssymptom utan söker för bröstsmärta eller kräkningar, säger han till Svt.

Läkarna är förbryllade

Läkarna har ännu ingen förklaring till den dolda syrebristen. En teori kan vara att coronapatienterna inte samlar på sig koldioxid i samma utsträckning som andra patienter med luftvägsbesvär. Koldioxid är det ämne i blodet som ofta signalerar till hjärnan att man har svårt att andas.

Många ställer sig nu frågan om fler patienter hade kunnat räddats om tyst hypoxi upptäckts tidigare.

I en analys-artikel på svt.se skriver medicinska reportern Josefin Lennen Merckx att en amerikansk akutläkare nyligen föreslog två veckors screening av corona-positiva patienter för att lättare upptäcka syrebrist och behandla dem i tid.

Annons

Skeptiska mot screening hemma

Men de svenska läkarna är skeptiska, menar Josefin Lennen Merckx.

”Det skulle kräva ett stort antal saturationsmätare och vårdpersonal som kan hantera apparaterna.

Det finns dessutom en risk för smittspridning om covidsjuka ska ta sig till vården för kontrollerna.”, skriver hon.

Man riskerar därmed också att Sveriges sjukhus blir överfulla av oroliga svenskar som mätt sig själva hemma.

”Läkarna är helt enkelt inte säkra på att prognosen skulle förbättras om man hittade den dolda syrebristen i tidigare skede. Man vet alltså inte om en tidig syrgasbehandling skulle kunna förhindra utvecklandet av en allvarlig lungskada och om det skulle öka patientens chans att överleva.”, avslutar Lennen Merckx.

Källa: Svt, Expressen Foto: TT

LÄS MER:

Experterna: Då kommer största corona-vågorna framöver

Agnes Wolds egna knep för att undvika coronasmitta

Vanligt vaccin kan skydda mot svår lunginflammation vid covid-19

Annons