Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Läkaren: Ta det lugnt med D-vitaminet i vinter!

03 nov, 2017 
D-vitamin är viktigt för att vi ska må bra – men för mycket kan göra mer skada än nytta. Här reder läkaren Gunilla Hasselgren ut hur mycket vitamin D du faktiskt behöver.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag lider av svår trötthet. Jag läste om en person som var dödstrött och blev bra av 100 mikrogram D-vitamin per dag. Testade detta och två timmar senare fick jag orken tillbaka! Kan jag äta 100 mikrogram per dag?

/Sleepy

 

Svar: D-vitamin får vi i oss via maten och genom att bilda det i huden av solljus. Det är ett hormonliknande ämne som är av stor betydelse för kalciumnivåerna i kroppen och alltså för vårt skelett. Mycket långvarig brist på D-vitamin kan göra skelettet skört, mjukt och krokigt.

Läs också: 6 varningssignaler: Har du brist på D-vitamin?

Här i Sverige bildar vi under vinterhalvåret inte D-vitamin i samma utsträckning som på sommaren, därför är mjölkprodukter berikade med D-vitamin. Vitaminet finns naturligt främst i fet fisk, svamp och ägg. Det rekommenderade dagsbehovet ligger på 10 mikrogram. Om man är gammal eller sällan är ute i solen är dagsbehovet 20 mikrogram.

Annons

På senare år har det varit diskussioner om att D-vitaminbrist skulle kunna ligga bakom vissa sjukdomar och symtom, till exempel trötthet. Det finns dock ännu inga breda studier eller någon grund för att ändra dagens rekommendationer.

Läs också: Vitaminet som hjälper dig att tappa kilon

Det är inte riskfritt att ta stora mängder av det fettlösliga D-vitaminet. Det utsöndras inte automatiskt via njurarna som vattenlösliga vitaminer gör utan överskottet lagras i kroppen.

Får man i sig mer än 100 mikrogram per dag kan man nå giftiga nivåer. Det kan skada njurarna. Du ligger alltså på gränsen, så din fråga är berättigad. Jag anser att lagom är bäst och jag tycker man ska hålla sig till de gällande rekommendationerna tills vidare.

Läs också: Studie: D-vitamin halverar risk att bli förkyld

Foto: IBL

Annons