Läkare: Då kan smärtan i benen vara fönstertittarsjuka
– Faktum är att det är mycket allvarligare att få diagnosen än till exempel cancer, säger läkaren Espen Gubberud till dagbladet.no.
Smärta i benen är något som de flesta upplever då och då. Men om smärtan följer ett visst mönster bör du vara på din vakt.
– Det första tecknet kan vara att du får mjölksyra i benen när du går. Dessa bensmärtor uppstår särskilt när du går i uppförsbacke och snabbt. När du stannar försvinner smärtan. När du vilar känner du ingenting, säger Espen Gubberud, chef för kärlkirurgiska avdelningen på Haukeland universitetssjukhus, till dagbladet.no.
Han har träffat många patienter med det här problemet.
Det kan göra riktigt ont. Oftast i vaderna, men en del får det också i låren eller i sätet. En del upplever det som att de tappar känseln i benen.
– I England kallas det window shopper disease, förklarar Espen.
Det finns en förklaring till det märkliga namnet: du går längs en shoppinggata, stannar till och tittar in i ett skyltfönster. Och det är precis det som hjälper vid det här tillståndet. Det gör ont, man måste ta en paus och så småningom avtar smärtan.
– När jag berättar det här för mina patienter säger de: ”Ja, det har jag gjort många gånger, säger kirurgen.
Åderförkalkning i benen
Vi pratar inte om vanlig muskelvärk. Eller ledsmärta. Det handlar om dina blodkärl.
Orsaken till sjukdomen är ett långt liv med mycket fettinlagringar i ådrorna. Rökare och personer med diabetes löper särskilt stor risk. Blodkärlen blir allt trängre och till slut får blodet svårt att passera, förklarar Espen.
– Sjukdomen har flera namn. Vi kallar den åderförkalkning i benen, rökarben, perifer kärlsjukdom eller claudicatio intermittens.
Fem procent av alla över 60 år har denna åkomma.
De allra flesta som drabbas av rökarben är över 50 år och – som namnet antyder – rökare. Det är ovanligt att personer under 50 år och personer som aldrig har rökt utvecklar detta tillstånd.
Espen berättar att många av de patienter som kommer till honom för undersökning har rökt i över 40 år. Eftersom rökning inte tidigare har varit ett problem för deras hälsa blir de förvånade när han berättar att de har rökarben.
Han använder en metafor för att förklara för sina patienter vad som händer.
– Det är precis som att långsamt fylla en kaffekopp och balansera den på huvudet. Det är helt oproblematiskt, tills den svämmar över. Rökning har samma effekt över tid.

Allvarligare än cancerdiagnos
När du får de första symtomen har sjukdomen redan blivit allvarlig. En förändring har ägt rum på insidan av dina blodkärl utan att du har märkt det tidigare.
– Det kan låta skrämmande, men faktum är att det är mycket allvarligare att få diagnosen än till exempel cancer. Om du har ett rökarben säger det något om din hälsa och risken för förkortad livslängd om du inte gör något åt saken, säger Espen.
När blodkärlen blir trånga får vävnaden mindre syre. Man kan få sår på fötterna som inte läker. I värsta fall kan man utveckla nekros, vilket innebär att blodkärlen blir helt igentäppta. Du får svarta områden av död vävnad i huden.
Ibland kan kirurgerna inte förbättra blodcirkulationen på något annat sätt än genom amputation. En procent av dem som har ett rökarben får i slutändan amputera tån eller stora delar av foten.
– Men om man har ett rökarben löper man också en annan mycket allvarlig risk, säger Espen.
Om man har problem med igentäppta vener som leder från hjärtat löper man sannolikt också risk för att blodproppar ska lossna i venerna som leder till huvudet.
– De som har rökarben löper därför också stor risk att drabbas av stroke. Blodkärlen runt hjärtat blir också trånga och kan orsaka hjärtsjukdom. Hjärtinfarkt och stroke är tre gånger vanligare hos personer med rökarben, förklarar Espen.
Han förklarar att det också finns ett symptom i samband med rökarben som inte så många känner till, och det är att man också kan få trånga blodkärl till mage och tarm, vilket ger smärta efter måltider och att en del går ner mycket i vikt.
Rökarben drabbar inte bara rökare
Den goda nyheten är att det finns ett antal saker du kan göra för att förhindra att ditt rökarben blir allt svårare, och det finns behandling med läkemedel och kirurgi om det behövs.
Enligt Espen är det två saker som är särskilt viktiga:
– Sjukdomen blir bara värre om du fortsätter att röka, så om du slutar kommer du att må bättre.
Han får stöd av kärlkirurgen Beate Viddal på Stavanger Universitetssjukhus.
När vi pratar med henne på telefon har hon precis avslutat en operation. Hon berättar att patienter med rökarben är de patienter som hon oftast träffar på polikliniken. Många av dem är rökare, men hon ser också allt oftare patienter med diabetes som har utvecklat sjukdomen.
– Personer med högt blodtryck, högt kolesterol och som har nära familjemedlemmar med rökarben löper också ökad risk för förkalkning av blodkärlen i benen.
Patienter som kommer till hennes öppenvårdsmottagning genomgår en undersökning där blodflödet i benen mäts före och efter gång på löpband.
– För många patienter rekommenderar vi livsstilsåtgärder tillsammans med medicinering. Vi uppmuntrar dem att sluta röka, äta en hälsosam kost och, inte minst, motionera.
Livsstilsförändringar hjälper
Beate berättar att många tycker att det är svårt att träna, eller är oroliga för att smärtan ska orsaka skada.
– Det är inte farligt att röra på sig, även om det är smärtsamt. När de kommer tillbaka till polikliniken efter sex månader ser vi att många som har följt råden om motion och rökavvänjning mår bättre.
Vanligtvis kommer smärtan efter 200-300 meters promenad och försvinner efter en paus på en till två minuter. Ändå rekommenderas att man promenerar mycket. Benen tål mer belastning, och då händer något ganska fascinerande.
– Med mycket promenader och aktiv träning kan det bildas nya blodkärl ner genom benen. Men det kan ta många månader, förklarar Espen.
Han säger också att en diet som undviker stora svängningar i blodsockret kan ge lindring och rekommenderar att man kontaktar sin läkare om man upplever symtom.
Foto: TT/Shutterstock, Privat, Frida Moberg/Helse Stavanger
Artikeln är översatt av Måbra-redaktionen. Den publicerades först på dagbladet.no. Det här är en förkortad version.