Kristina: Så "vaggar" jag bort mitt ryggskott

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

I fyrtio år har Kristina haft problem med ryggskott. Nu har hon hittat ett enkelt träningsredskap som hjälper.

– Det gör fruktansvärt ont att få ryggskott. Benen bär inte, det är omöjligt att stå. Jag har fått åka ambulans till sjukhus flera gånger, säger Kristina Skarin.

    Trots undersökningar med bland annat magnetröntgen kan läkarna inte se någon egentlig orsak till ryggskotten. Kristina har tränat mycket och har bra bålmuskulatur men har ändå problem. När ryggen krånglar brukar hon använda sig av en hård korsett och av Tens, en apparat som ger elektrisk nervstimulering, som är till viss hjälp.

    – Men i höstas hittade min sjukgymnast ett träningsredskap som kallas Flexibak på en mässa. Det såg lite komiskt ut men jag ville absolut testa. Och det har faktiskt varit till hjälp.

     Till julafton förra året fick Kristina ryggskott igen. Så när släkten var samlad låg hon där på sin Flexibak och vaggade och gungade och tittade på Kalle Anka. Och smärtan avtog.

     En annan gång fick hon så ont att hon hade svårt att stå på benen. Då kröp hon till redskapet och låg och tränade en stund. Snart kunde hon gå igen.

   – Jag är förundrad över att det hjälper så bra, jag var ganska skeptisk i början. Men på något vis särar det på diskarna och allt känns mycket bättre.

    Kristina tränar med redskapet regelbundet. Hon har köpt ett eget exemplar. Hon börjar varje morgon med att ligga på det tio, femton minuter. I akut läge ligger hon på det ett par gånger per dag.  

Så fungerar Flexibak

Det utvecklades för tio år sedan av engelska osteopaterna Jason Rosser och David Ponton, båda med många års erfarenhet av behandling av ryggproblem och ländryggsbesvär. Redskapet ser ut som en trävagga av åtta ”revben” som var för sig är rörliga och fästa i en stång, som en ryggrad. När man lägger sig med rumpan på redskapets bredaste del lyfts ländryggen uppåt och det blir en avlastning för ländkotorna.

     – När trycket på de ansträngda ländkotorna lättas lindras smärtan. Man ska ligga på ett speciellt sätt med böjda ben. Det finns tre olika övningar som man kan göra på redskapet då man gungar från sida till sida. Övningarna ökar också blodcirkulationen och rörligheten i bäckenet och ryggslutet, säger Ellen Norrvi på Jemk AB som säljer produkten i Sverige.

     I England har produkten blivit kliniskt testad och har visat sig hjälpa patienter med idrottsskador, artrit, reumatism och andra ryggproblem, till exempel ryggvärk hos gravida.

Av Kristina Rosenberg

Foto: Lennart Dannstedt

Har du besvär med ryggen? Testa den bästa onlinekursen mot ryggsmärta och ryggproblem!

Klicka här för att komma till Ryggskolan!

Du får bland annat:

  1. Sjukgymnastens bästa tips
  2. 32 effektiva och skonsamma övningar för olika ryggproblem
  3. Råd från smärtspecialisten
  4. Tips på effektiva behandlingar och smarta genvägar mot smärta
  5. Möjlighet att skriva ut materialet

Efter kursen kommer du garanterat att känna dig både piggare och friskare!


Redaktionens tips
Dela på: